Ana içeriğe atla

Kayıtlar

MAHLEPLİ KURABİYE ile Beraat Kandili'niz Mübarek olsun...

Hayırlı günler sevgili dostlar. Üç aylarının ikincisi şaban ayının kutlu gecesine ulaştık Allah' ın izniyle. Beraat kandilinde yani bu gece; Bu yıl doğacak çocuklar deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur Bu gece herkesin amelleri Allah'ü Teala ' ya arz olunur. Beraatimizin verileceği bu kutlu gecede, hayırlı yazılarımız yazılsın inşallah. Rabbim bütün İslam aleminin Beraat Kandilini hayırlı kılsın. Dualarınızda olmak dileğiyle...    Kandillerde ya helva ya da kandil simitleri yapılıyor  malum. Ben de buna istinaden, tarifini Mutfak Sırları'ından aldığım bu mahlepli tuzlu kurabiyeyi paylaşmak istedim. Bu kurabiyeler tam bir kıyır kurabiye tadında değil, biraz poğaçaya benziyor. Fakat hamurun yapısı ve içindeki mahlep sayesinde çok güzel şekillerini koruyor. Benim oğlum yine çok sevdi şekli kendi küçük eline göre ve yemesi tam ona uygun oldu. Kalın sağlıcakla Malzemeler; 2 yumurta(birinin sarısı üzerine)

BOL YOĞURTLU YEŞİL MERCİMEK SALATASI

   Arkadaşım Canan'da yediğim hatta yediğimiz bu salataya çok düşündük salata desek mi demesek mi diye. Aslına bakarsanız bir çeşit soğuk çorba olmuş. Hele de yaz sıcağında, serin serin muhteşem oluyor. Sonra içine konulan mayonezi düşünüp dereotunu da biraz uygun görüp salata demeye karar verdik. Adı her ne olursa olsun yemesi çok hoş bir serinlik bu.       Malzemeler; 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 1,5-2 su bardağı kadar sulu yoğurt 2 yemek kaşığı mayonez 2 diş sarımsak 1/2 demet dereotu tuz yeteri kadar içilebilir su Yapılışı; Mercimeği çok yumuşak olmayacak şekilde az tuz ekleyerek haşlayın. Haşladığınız mercimeği suda yıkayıp süzgece alın. Yoğurt, mayonez, tuz ve ezilmiş sarımsak bir kaba alınıp karıştırılır. Dereotu ince ince doğranır. Yoğurda ilave edilir. Mercimekler ilave edilir, karıştırılır. Kıvamına bakılır, akışkan soğuk çorbaya yakın bir koyulukta olması gerekiyor. Yeteri kadar su ilave edilir. (Yoğurdun koyuluğuna göre) AFİYET OLSUN...

Muffin Kalıbında Poğaça

   Albenisi çok yüksek bu poğaçalar, biraz muffin, biraz kurabiye (azıcık) çokça poğaça çokça güzeller. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim, her masaya yakışacağı gibi yapımı da çok pratik.    Muffin kalıbındaki bu poğaçaların tarifi Sevgili Nursevin'e ait. Arkadaşımın tarifine ve başka güzel tariflerine   buradan  ulaşabilirsiniz.    Tarifte Nursevin süt kaymağı kullanmış. Ben kullanmadım, bunun yerine kremşanti de kullanabilirsiniz demiş bilginize. Ayrıca ben tarifi yarım ölçü olarak denedim.  15 adet poğaçam oldu.   Malzemeler; 150 gram oda sıcaklığında yumuşamış margarin yada tereyağ 1 yumurta 1/2 su bardağı yoğurt 1/4 paket yaşmaya 1/2 çay kaşığı karbonat 1/2 tatlı kaşığı tuz 1/2 çorba kaşığı şeker 3-4 su bardağı un üzeri için yumurta sarısı ve haşhaş Yapılışı; Margarini ve sıvıları yoğurma kabına alalım. Yaşmaya ve karbonatı ekleyelim elimizle yoğuralım. Tuz ve şekeri ekledikten sonra azar azar un ilave edelim bir taraftan da yoğurmaya devam edelim. Ele yapışmayan bir hamur olu

Yine bir pazar günü kahvaltısı

   Yine geç kalınmış bir masa. Yine pazar gününde yapılmış kahvaltı. O günkü masadan 3 fotoğraf zor alabildim. Oğluşum her yerde, çoğu kareye ya eli uzanıyor, yada kendisi sandalyeye çıkıp sofrayı karıştırmaya hazırlanıyor.    Sevgili Nursevin'den denediğim  muhteşem poğaçalar var. Ardından onun tarifi gelecek inşallah. Farkettimde yiyecekler masanın kenarına kaçmış. Acelemi hoş görün olur mu ;)

Petito Ayıcıklı Kurabiye

 Hayırlı cumalar sevgili dostlar Bugün yine instagramda gördüğüm bir tarifi denedim. Bu kurabiyelerin tarifini Ayşegül Tekiner'den aldım.  Aşağıda yer alan notu okuyup uyguladığınızda, yemesi çok keyifli, çok lezzetli kurabiyeleriniz olacak. Sadece birazcık dikkat o kadar. Tarif için Sevgili Ayşegül Tekiner'e teşekkür ediyorum. Siz de çocuğunuzla bu muhteşem kurabiyeleri yapıp yiyin. Büyük keyif alıyorlar. Kalın Sağlıcakla... Malzemeler; 125 gram tereyağ 1 yumurta 1 vanilin 1/2 çay kaşığı kabartma tozu 1/3 su bardağı nişasta (mısır kullandım) 1/3 su bardağı pudra şekeri 1,5 -2 su bardağı un 2 büyük paket petito ayıcıklı çikolata Yapılışı; Bir kapta un, nişasta, vanilya, kabartma tozunu karıştır. Ortasını havuz gibi açıp içine yumurtayı pudra şekerini ve yağı ilave edip yoğuralım. Hamuru buzdolabına kaldırıp yarım saat dinlendirelim. Tezgaha buzdolabı poşetini tek kat yapıp tezgaha serelim. Üzerine hamuru kare şeklinde keselim. Her bir kareye bir petito çikolata sığacak büyüklük

KEKLİ TREMİSU

  Komşum Fatma bu sene pastacılık kursuna gitti. Ben bu tarifi onun kursta yaptığı şekilde denedim. İlk denememde çok memnun kaldım. Size de şiddetle öneririm. Bundan sonra da Fatmacığımdan daha nice nice tarifler gelecek inşallah. Malzemeler;  Keki için 4 yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 vanilin 1 küçük paket kakao (25 gramlık) Kreması için; 3 su bardağı süt 3 türk kahvesi fincanı şeker 1 yumurta 3 kahve fincanı un 200 gram labne peynir Keki ıslatmak için; 1,5 su bardağı süt isterseniz 3'ü bir arada olur yada benim gibi 1 yemek kaşığı granül kahveyi süte ekleyip 2 kaşık şeker katıp eriterek de kullanabilirsiniz. üzeri için yeteri kadar kakao Yapılışı; Kek için önce kalıbı hazırlıyoruz (ben 22 cm kelepçeli kalıp kullandım) yağlayıp, kenara alıyoruz. Fırını açıp 170 dereceye alıyoruz. Yumurtaları şekerle iyice çırpıp üzerine  kakao, vanilin ve un ekliyoruz karıştırıyoruz. En son kabartma tozunu ekleyip karıştırdıktan sonra tepsiye alıyoruz. Fırına v

Hazır Yufkadan Gözleme Nasıl Yapılır?

  Geçen sene yazın, Nilgün ablam bize gelmişti. Sabah kahvaltısını bizim evin yakınlarında, parkta yapalım dedik. Çoluk çocuk olunca, pratik birşeyler yaptım tabi. Hemen şu kurtarıcı, gözlemeleri.   O zaman hazırda kavrulmuş ve hazırlanmış patlıcanlar vardı(öylesi daha nefis oluyor bence). Patateslisi olur, kıymalısı olur, sucuk-kaşar-domates vs karışımı olur yada bir klasik olan peynirlisi olur. Benim favorim patlıcanı suda bekletip küçük doğrayıp, soğan, domates ve biber ile kavurup yaptığım gözlemelerdir. Ha bir de mantarlısını unutmayalım onun da yeri başkadır bende.   Her neyse demem o ki bu gözlemeleri biz kahvaltıda yerken yanımıza Erzurumlu bir abla gelmişti. Bir tane de ona vermiştik. O da tarifini istemişti. İşte o zaman aklıma dank etti. Niye bu tarifi koymadım diye. Dur bakalım daha bende her daim yapıp da eklemediğim ne tarifler çıkacak. Malzemeler: 4 adet el açması yufka 2 adet yumurta 1 su bardağı yoğurt 1/2 türk kahvesi fincanı sıvıyağ 1 çay kaşığı kabartma tozu Arası i