Ana içeriğe atla

MAHLEPLİ KURABİYE ile Beraat Kandili'niz Mübarek olsun...


Hayırlı günler sevgili dostlar. Üç aylarının ikincisi şaban ayının kutlu gecesine ulaştık Allah' ın izniyle.
Beraat kandilinde yani bu gece;
  • Bu yıl doğacak çocuklar deftere geçirilir.
  • Bu yıl içinde öleceklerin isimleri deftere yazılır.
  • Bu gece herkesin rızkı tertip olunur
  • Bu gece herkesin amelleri Allah'ü Teala ' ya arz olunur.
Beraatimizin verileceği bu kutlu gecede, hayırlı yazılarımız yazılsın inşallah. Rabbim bütün İslam aleminin Beraat Kandilini hayırlı kılsın. Dualarınızda olmak dileğiyle...
   Kandillerde ya helva ya da kandil simitleri yapılıyor  malum. Ben de buna istinaden, tarifini Mutfak Sırları'ından aldığım bu mahlepli tuzlu kurabiyeyi paylaşmak istedim. Bu kurabiyeler tam bir kıyır kurabiye tadında değil, biraz poğaçaya benziyor. Fakat hamurun yapısı ve içindeki mahlep sayesinde çok güzel şekillerini koruyor. Benim oğlum yine çok sevdi şekli kendi küçük eline göre ve yemesi tam ona uygun oldu. Kalın sağlıcakla
Malzemeler;
  • 2 yumurta(birinin sarısı üzerine)
  • 125 gram oda sıcaklığında margarin
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1/2 limonun suyu
  • aldığı kadar un (3,5 su bardağı yeterli oldu)
Yapılışı;
  1. Yumurtanın birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır ve yumurtalar derince bir kaba alınır.
  2. Un hariç bütün malzemeler kaba eklenir un ilavesi başlar. Azar azar ilave etmekte fayda var, ben kendi ölçülerimle 3,5 su bardağı un kullandım siz kendiniz her zamanki gibi konrollü kullanın. Hafif ele yapışan bir hamur olacak bu.
  3. Hamurdan küçük parçalar alıp elimizle yuvarlarız ve bunu iki ucundan tutar, burgu yaparız. (eğer isterseniz siz merdane ile açıp, kurabiye kalıbı da kullanabilirsiniz)
  4. Aralıklı olarak yağlı kağıdın üzerine dizeriz.
  5. Yumurtanın sarısının üzerine bir tatlı kaşığı sıvıyağ katıp çırparız, kurabiyelerin üzerine süreriz (Böyle daha parlak oluyormuş) 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiririz. Afiyet olsun...



Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a