Ana içeriğe atla

Hazır Yufkadan Gözleme Nasıl Yapılır?


  Geçen sene yazın, Nilgün ablam bize gelmişti. Sabah kahvaltısını bizim evin yakınlarında, parkta yapalım dedik. Çoluk çocuk olunca, pratik birşeyler yaptım tabi. Hemen şu kurtarıcı, gözlemeleri.
  O zaman hazırda kavrulmuş ve hazırlanmış patlıcanlar vardı(öylesi daha nefis oluyor bence). Patateslisi olur, kıymalısı olur, sucuk-kaşar-domates vs karışımı olur yada bir klasik olan peynirlisi olur.
Benim favorim patlıcanı suda bekletip küçük doğrayıp, soğan, domates ve biber ile kavurup yaptığım gözlemelerdir. Ha bir de mantarlısını unutmayalım onun da yeri başkadır bende.
  Her neyse demem o ki bu gözlemeleri biz kahvaltıda yerken yanımıza Erzurumlu bir abla gelmişti. Bir tane de ona vermiştik. O da tarifini istemişti. İşte o zaman aklıma dank etti. Niye bu tarifi koymadım diye. Dur bakalım daha bende her daim yapıp da eklemediğim ne tarifler çıkacak.

Malzemeler:

  • 4 adet el açması yufka
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
Arası için;
  • 150 gram kadar beyaz peynir
  • bir tutam ince doğranmış maydanoz
Yapılışı;
  1. Yumurtayı bir derince kaseye kırıyoruz. İçine yoğurt, yağ ve kabartma tozu ekleyip iyice çırpıyoruz.
  2. Yufkayı tezgaha açıyoruz. Hazırladığımız harçtan iki üç kaşık kadar yufkanın içine döküyoruz, her yerine fırça yardımıyla sürüyoruz. Yufkanın tam ortasına peynirli karışımdan biraz alıyoruz, kare olacak şekilde ortasına koyuyoruz.
  3. Yufkanın üst kısmını ortaya doğru katlıyoruz, bu kısmın ortaya gelen kısmına biraz harçtan sürüyoruz ki daha iyi yapışsın.
  4. Sonra alt kısmını ortaya doğru katlıyoruz. İki kenarlarından birini ortaya katladığımızda diğer kenarının üzerine geleceği bölüme de bir kaşık yoğurtlu harçtan koyuyoruz. Kare şeklindeki gözleme oluyor. Diğer üç yufka için de aynı işlemi yapıyoruz.
  5. Tavanın tabanına çok az sıvıyağ sürüyoruz, gözlemeyi altlı üstü pişiyoruz. Afiyet Olsun...


    Bu blogdaki popüler yayınlar

    Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

    Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

    Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

    Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

    Krep

    Krep Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı un 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz veya şeker Yapılışı; Yumurtayı bir fiske tuzla köpürtün. Süt, yağ ve unu ekleyerek topak kalmayana kadar çırpın. Krep yapacağınız tavaya sadece en başta az miktarda sıvı yağ gezdirin, diğer krepleri pişirirken tavayı tekrar tekrar yağlamaya gerek yok. Isınan tavayı ocaktan alıp hafif eğik tutarak 1