Ana içeriğe atla

Hazır Yufkadan Gözleme Nasıl Yapılır?


  Geçen sene yazın, Nilgün ablam bize gelmişti. Sabah kahvaltısını bizim evin yakınlarında, parkta yapalım dedik. Çoluk çocuk olunca, pratik birşeyler yaptım tabi. Hemen şu kurtarıcı, gözlemeleri.
  O zaman hazırda kavrulmuş ve hazırlanmış patlıcanlar vardı(öylesi daha nefis oluyor bence). Patateslisi olur, kıymalısı olur, sucuk-kaşar-domates vs karışımı olur yada bir klasik olan peynirlisi olur.
Benim favorim patlıcanı suda bekletip küçük doğrayıp, soğan, domates ve biber ile kavurup yaptığım gözlemelerdir. Ha bir de mantarlısını unutmayalım onun da yeri başkadır bende.
  Her neyse demem o ki bu gözlemeleri biz kahvaltıda yerken yanımıza Erzurumlu bir abla gelmişti. Bir tane de ona vermiştik. O da tarifini istemişti. İşte o zaman aklıma dank etti. Niye bu tarifi koymadım diye. Dur bakalım daha bende her daim yapıp da eklemediğim ne tarifler çıkacak.

Malzemeler:

  • 4 adet el açması yufka
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
Arası için;
  • 150 gram kadar beyaz peynir
  • bir tutam ince doğranmış maydanoz
Yapılışı;
  1. Yumurtayı bir derince kaseye kırıyoruz. İçine yoğurt, yağ ve kabartma tozu ekleyip iyice çırpıyoruz.
  2. Yufkayı tezgaha açıyoruz. Hazırladığımız harçtan iki üç kaşık kadar yufkanın içine döküyoruz, her yerine fırça yardımıyla sürüyoruz. Yufkanın tam ortasına peynirli karışımdan biraz alıyoruz, kare olacak şekilde ortasına koyuyoruz.
  3. Yufkanın üst kısmını ortaya doğru katlıyoruz, bu kısmın ortaya gelen kısmına biraz harçtan sürüyoruz ki daha iyi yapışsın.
  4. Sonra alt kısmını ortaya doğru katlıyoruz. İki kenarlarından birini ortaya katladığımızda diğer kenarının üzerine geleceği bölüme de bir kaşık yoğurtlu harçtan koyuyoruz. Kare şeklindeki gözleme oluyor. Diğer üç yufka için de aynı işlemi yapıyoruz.
  5. Tavanın tabanına çok az sıvıyağ sürüyoruz, gözlemeyi altlı üstü pişiyoruz. Afiyet Olsun...


    Bu blogdaki popüler yayınlar

    Elmalı Kafes Kurabiye

    Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

    En Kolay Crumble

    En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

    Mısırunlu Poğaça

     Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a