Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Patatesli Bulgur Köftesi

  Bu çok lezzetli köfteyi, defalarca yaptım. Her yaptığımda çok beğenildi. Hafif bir acılık versin diye, acı biber salçası ekliyorum, maydanozu da ben çok yakışır bulmadım açıkçası, patatesle bulgurun uyumu zaten yeterince doğal ve güzel oluyor çünkü.   Serpilciğimden öğrendim ben bu köfteleri, kendisine tarif için çook teşekkür ediyorum. Seviyorum seni canım arkadaşım yeni tariflerini de bekliyorum, ok :)   Bu kez aşamalı görüntüleyemedim, en kısa zamanda eklemek dileğiyle. Deneyin siz de çok seveceksiniz.... Malzemeler; 2 su bardağı kısırlık ince bulgur 4 adet patates 1 büyük yada iki orta büyüklükte kuru soğan 5-6 diş sarımsak 1/2 kahve fincanı kadar sıvıyağ tuz, karabiber, kimyon, pul biber 1 kaşık dolusu domates salçası 1/2 tatlı kaşığı acı biber salçası isteğe göre maydanoz Yapılışı; Patateslerin kabukları soyulup biraz tuz ilavesi ile suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyunu biraz fazla koyun ki bu suyu bulguru ıslatmakta kullanacağız. Patatasler soğumaya alınınca...

Maya ve Kabartma Tozu ile Poğaça (Pastane tadında poğaça)

Bu poğaçayı denediğinizde eminim çok beğeneceksiniz. Pastanelerdeki poğaçalar gibi tadı var, hatta pastane poğaçası bile diyebilirim. Kesinlikle ertesi güne yumuşacık oluyor, yerken de lezzeti bir başka güzel. Tabiri caizse, on numara beş yıldız... Ben malzemesi az tarifleri vermeyi sevsem de, bu poğaçamızın malzeme listesi epeyce kabarık, şüphesiz ki tadını ve bayatlamamasını da bundan alıyor. Beni takip edenlerin artık alıştığı süt kaymağı durumu var ki, ona burada bir kez daha açıklık getireyim. Eğer kendi yoğurduğunuzu kendiniz yapıyorsanız, pişirdiğiniz ve sonrasında ılımıya beklettiğiniz sütünüzün üzerinde oluşan kaymağı bir kaba alıp poğaçalarda kullanabilirsiniz. Hatta hazır yoğurt tercih ediyorsanız, onun üzerindeki kaymağı da alabilirsiniz (bizim evdekiler kaymak sevmedikleri için ben mecburiyetten alıyorum ve hamurişlerinde kullanıyorum) üçüncü seçenek ise hazır krema biraz olsun bunun yerine geçebilir diye düşünüyorum, fakat sıvı kremayı kullandığınızda un miktarını da bira...

Fincan Tatlısı

   Hayırlı günler mutlu haftalar, Bu kolay ve az malzemeli sütlüyü yapmak hem çok az vaktinizi alıyor, hem de görüntüsü ve porsiyonluk oluşu bakımından göze hitap ediyor. Deneyiniz efendim, kalın sağlıcakla... Malzemeler; 1 litre süt 1 su bardağı şeker 1 paket vanilin 3 yemek kaşığı un (tepeli) 2 yemek kaşığı mısır nişastası (tepeli) üzeri için yeterince hindistancevizi Yapılışı; Süte şeker, su ile açılmış nişasta ve un ilave edip karıştırıyoruz. Ocağın altını açıp sürekli karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. Ocağın altını kapatıp ilk sıcaklığı geçince vanilin ilave edip karıştırıyoruz. Islatılmış fincanlara eşit paylaştırıyoruz. Soğumaya alıyoruz, ılınınca buzdolabına kaldırıyoruz,  en az 2 saat bekliyor. Kenarlarından parmağımızla biraz kurtararak çıkardıktan sonra hindistancevizine buluyoruz. Servis tabağına alıp istediğimiz şekilde süslüyoruz. Afiyet olsun.

çibörek tarifi

"Çiğbörek" olarak bilinse de adı aslında "çibörek" olarak geçen bu lezzet, Kırım Tatarlarının Eskişehir'e en güzel katkılarından. Malzemeler: 1 kilo un 1 fiske tuz Su İç harcı için 500 g dana kıyma 3 adet kuru soğan Karabiber Tuz 1 bardak su Kızartmak için Sıvı yağ Yapılışı: 1 kilo un geniş bir kaba alınır. Tuz atılır ve aldığı kadar su ile kulak memesi kıvamında hamur yoğurulur. 10 dakika dinlendirilir. Dana kıymanın içine kuru soğanlar küçük küçük doğranır. Karabiberi ve tuzu atılıp su ile cıvık bir kıvam verilerek harmanlanır.  Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alınır. Tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. İç harç konur ve yarım ay şeklinde kapatılır. Kenarları düzgün olsun diye kesilir ve bol yağda çevrilerek kızartılıp sunuma alınır. haber7

Mayalı poğaça nasıl yapılır

İşe yetişmeden önce atıştırmalık olsun, çocukların  Oyun  arasında açlıklarını bastırmaları için olsun, ev yapımı mayalı poğaça tarifinin püf noktaları şu şekilde: Mayalı poğaça tarifi için malzemeler Mayalı poğaça hamuru İçin: 5-6 su bardağı un, Yarım paket yaş maya (21 gr), 1,5 su bardağı ılık süt, 2 çay bardağı ılık su, 2,5 çay bardağı bardağı sıvı yağı, 1 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için), 3 çay bardağı kaşığı toz şeker, bir tutam tuz Mayalı poğaçanın içi için 1 tutam maydanoz 200 gr beyaz peynir Mayalı poğaçanın üzeri için 1 adet yumurtanın sarısı Mayalı poğaçanın yapılışı İçinin yapılışı; Maydonozları ince ince doğrayıp peynirle karıştırın. Hamurun yapılışı; Bir kaba maya, ılık su, ılık süt ve toz şekeri kop, mayayı eriyip 5-10 dakika bekleyin. Bu karışımın üzerine sıvı yağ, tuz ve yumartayı ekleyip karıştırın. Azar azar un ilave edip yoğurun. Kıvama gelinceye kadar bunu sürdürün. 45 dakika kadar karışımı mayalandırın. Hamurdan parçalar koparıp düz bir zeminde çay...

Etli türlü tarifi

Yapımı biraz uğraştırıcı olsa da türlü hem çok lezzetli hem faydalı bir yemek olduğundan yazın sıkça tercih ediliyor. Özellikle etli türlü görüntüsüyle de lezzetiyle de kalpleri fethetmek için yetiyor. Etli türlü malzemeleri: 200 gram kuşbaşı et 1 patlıcan 1 kabak 2 yeşil biber 1 kırmızı biber 8 taze fasulye 2 patates 3 domates 1 kaşık salça 1 soğan 2 diş sarımsak Sıvı yağ Tuz Etli türlü yapılışı: Düdüklü tencerenizi ocağa alıp sıvı yağ ekleyin. Kuşbaşı et, yemeklik doğradığınız soğan ve biberleri ekleyip güzelce kavurun. Domates ve salçayı da koyup kavurmaya devam edin. Sırasıyla istediğiniz şekilde doğradığınız patlıcan, kabak, taze fasulye ve patatesi  ilave ettikten sonra sarımsağını rendeleyin. Tuzunu ve üzerini geçmeyecek kadar suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin.

Çumur tarifi (Rize)

Yöresel tadlardan çumur tarifi Rize yöresine ait işte size çumur tarifi.... Malzemeler: Sıcak mısır ekmeği tereyağı ve minci (lor, çökelek). Yapılışı: Sıcak mısır ekmeğinin içi yayvan bir kap içersine boşaltılır. İçersine bol miktarda tereyağı ve tuzlu minci katılarak karıştırılır. Mısır ekmeğinin sıcağında yağ, ekmeğe ve minciye sirayet eder. Soğutulmadan yenir. Sıcak ekmek bulunmadığı zamanlarda soğuk ekmek bir tavanın içine ufaltılıp yağı ve mincisi konur. Sonra hafif ateşte ısıtılarak yağın ekmeğe nüfuz etmesi sağlanır. Böylece leziz ve besleyici bir yiyecek elde edilmiş olur.