Ana içeriğe atla

Hira Tatlısı


Hayırlı Ramazanlar arkadaşlar,
Hira tatlısı balparmak tatlısı gibi farkı balparmak tatlısında tereyağ yada margarin eritilirken burada sadece sıvıyağ kullanılıyor. Ayrıca bu tatlının içine de eklediğimiz irmik yüzünden çatlamaya daha müsait. Bu yüzden un ilavesine dikkat edilmeli. Hafif çatlaklar olabilir tabi ama büyük fay hatları istemeyiz tatlımızda değil mi.
Bence hangisi derseniz balparmak tatlısı, çünkü daha gevrek fakat margarin kullanmak istemeyenler için de bu tatlımız da bir alternatif olarak bulunsun. Deneyip memnun kalacağınız kolay, az malzemeli bir şerbetli tatlı.
Ben bu tatlıyı günüm varken yapmıştım. O yüzden iki ölçü ile denedim. Size ölçüyü yarıya indirip bir ölçü şeklinde veriyorum. Bir küçük tepsi kadar rahatlıkla çıkıyor bu şekilde.

Malzemeler;

  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un (gerekirse ekleyiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1paket vanilin
  • 1 su bardağı irmik (ben bir parmak kadar az kullanıyorum içine)
Bulamak için;
  • 1/2 su bardağı irmik
Şerbeti için;
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
Yapılışı;
  1. Şeker ve suyu bir tencereye alın, şeker eriyinceye kadar karıştırıp bir iki kaynayana kadar tutun, ocaktan alıp soğuması için bir kenara bırakın.
  2. Yumurta, yoğurt ve sıvıyağı bir kaba alıp çırpın.
  3. Üzerine irmik, un, kabartma tozu ve vanilin ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
  4. Hamurdan ceviz kadar parçalar alıp yuvarlayın, irmiğe bulayıp tepsiye alın.
  5. Orta ısıda üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
  6. Fırından çıkartınca, üzerine şoğuk şerbetini dökün. Kaşık yardımıyla üzerlerine teker teker dökerseniz daha iyi sonuç alırsınız. Şerbetini çekince soğumaya alın. Üzerini fıstık ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a