Ana içeriğe atla

Bayatlamayan Poğaça nasıl yapılır?

Sabah kahvaltıda, çay saatlerinde ya da aniden misafirimiz geldiğinde hayat kurtarıcı o! Bayatlamayan poğaça... Bayatlamayan poğaça nasıl yapılır? Sizler için bayatlamayan poğaçanın formülünü veriyoruz!

Hamuru için:


1 adetyumurta
1/2 su bardağıyoğurt
1/2 su bardağızeytinyağı
3/4 su bardağıılık süt
1/4 su bardağıılık su
1/2 paketyaş maya (21 gram)
1/2 yemek kaşığıtoz şeker
3,5 su bardağıun
1/2 tatlı kaşığıtuz

İçi için:


300 gram az yağlı beyaz peynir
1/4 demet maydanoz

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı çörek otu


Püf Noktası

Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir.Hamuru mayalandırma süresine dikkat edin, ılık olması gereken malzemeler dışında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.Unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurma işlemini sürdürün. Kullandığınız un oranı 1/2 su bardağı kadar azalıp artabilir.

Pişirme Önerisi

Bayatlamayan poğaçayı; peynir yerine kavrulmuş kıyma, közlenmiş patlıcan, haşlanmış patates gibi arzu
ettiğiniz iç harçlarıyla da hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?​

Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın. Yaş maya ve toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 10 dakika kadar bekletin.

Maya tamamen eridikten sonra zeytinyağı, yoğurt, yumurta ve tuzu katın. Tüm malzemeyi elinizle karıştırın.
Elenmiş un ve tuzu azar azar ekleyip hamuru toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.

Yumuşak ve yapışmayacak bir kıvamda bir hamur elde ettiğiniz zaman üzerini nemli bir bezle kapatıp 50 dakika kadar oda ısısında dinlendirin.

İç harç için; maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Rendelenmiş az yağlı beyaz peynirle karıştırın. Arzu ettiğiniz baharatları ilave edin.

Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde açın. Orta kısımlarına hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı kadar katıp yuvarlayarak kapatın.

Tepsiye aralıklı olarak dizdiğiniz hamurların üzerine ayçiçek yağıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Tepsi mayası olarak da bilinen son mayalandırma işlemi için 10-15 dakika kadar bekletin.

Önceden ısıtılmış 180 derecede 25-30 dakika pişirin. Sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyin.
posta

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a