Ana içeriğe atla

Portakal Jöleli İrmik Tatlısı



 Niye tarif paylaşmıyorsun diyen arkadaşlar var haklı olarak.
 Ülkemiz gündemi beni epeyce üzdü, gündüzü bir şekilde geçiriyordum fakat gece olunca bütün stres beni ele geçiriyordu. Geceleri dişlerimi nasıl sıktıysam yine tam iki hafta bunun ağrısıyla öldüm bittim. Gece plağını gündüz de takıp, ağrı kesiciler falan derken artık rahatladım çok şükür.
Bir arkadaşım paylaşmış facede, teröre inat profilimi karartmıyacağım, yemeklerimi paylaşacağım onların ekmeğine yağ sürmeyeceğim demiş. Aylin ' in bu düşüncesi beni de kendime getirdi desem yalan olmaz. İstedikleri bu değil mi, o zaman vermeyelim istediklerini, hiçbir zaman terör galip gelememiştir, yine gelmeyecek inşallah.
Bu aralar günde bir tarif yayınlamaya çalışacağım, hem bu kadar bekleyen tarifler varken, yazık oluyor onlara da.
 Biz bu tatlıyı, kursta yaptık ilk kez. Hafta sonu ise çocuklar da tatsın ve sizlerle de paylaşayım diye tekrar yaptım. Evde hazırlanmış vişne kompostosu da kullanabilirsiniz jölesinde, fakat ben portakal suyunu tercih ediyorum, portkalın tatlıya verdiği ekşilik hoş oluyor. 

Malzemeler;
Muhallebisi için;
  • 1 su bardağı irmik
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 litre süt
  • 1 çay kaşığı portakal kabuğu
  • 1 paket vanilin
  • 1 yemek kaşığı margarin (yada tereyağ)
  • Alt katına sermek için 1 paket kakaolu petibör bisküvi
Jölesi için;
  • 2 su bardağı portakal suyu
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası

Yapılışı;
  1. Ben bu tatlı için büyük boy dikdörgen borcam kullandım. Tepsinin altına kakaolu bisküviyi aralıksız dizdim.
  2. Tencereye sütü koyup, şeker ekledim ve eriyine kadar karıştırdım. Sonra irmik ve portakal kabuğunu ilave ettim, sürekli karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirdim. İndirmeme yakın vanilin ve margarin ekleyip hızlıca çırptım, ocaktan alınca ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyip sonra tepsiye düzgün şekilde döktüm.
  3. İrmikli muhallebimiz soğurken, jöleyi hazırlamaya başlayabiliriz. Portakal suyu ve şekeri tencereye alıyoruz. Bir bardak su ile mısırnişsastasını özeleyip, tencereye ilave ediyoruz. Ocağa alıp sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Yeterli kıvamı alınca, irmikli tatlının üzerine hazırladığımız jöleyi eşit bir şekilde döküyoruz. Ilıyınca dolaba alıp soğuyana kadar dinlendiriyoruz. Dilimleyip servis yapabilirsiniz, isterseniz üzerini nar taneleri, fıstıkiçi vs ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a