Ana içeriğe atla

Portakal Jöleli İrmik Tatlısı



 Niye tarif paylaşmıyorsun diyen arkadaşlar var haklı olarak.
 Ülkemiz gündemi beni epeyce üzdü, gündüzü bir şekilde geçiriyordum fakat gece olunca bütün stres beni ele geçiriyordu. Geceleri dişlerimi nasıl sıktıysam yine tam iki hafta bunun ağrısıyla öldüm bittim. Gece plağını gündüz de takıp, ağrı kesiciler falan derken artık rahatladım çok şükür.
Bir arkadaşım paylaşmış facede, teröre inat profilimi karartmıyacağım, yemeklerimi paylaşacağım onların ekmeğine yağ sürmeyeceğim demiş. Aylin ' in bu düşüncesi beni de kendime getirdi desem yalan olmaz. İstedikleri bu değil mi, o zaman vermeyelim istediklerini, hiçbir zaman terör galip gelememiştir, yine gelmeyecek inşallah.
Bu aralar günde bir tarif yayınlamaya çalışacağım, hem bu kadar bekleyen tarifler varken, yazık oluyor onlara da.
 Biz bu tatlıyı, kursta yaptık ilk kez. Hafta sonu ise çocuklar da tatsın ve sizlerle de paylaşayım diye tekrar yaptım. Evde hazırlanmış vişne kompostosu da kullanabilirsiniz jölesinde, fakat ben portakal suyunu tercih ediyorum, portkalın tatlıya verdiği ekşilik hoş oluyor. 

Malzemeler;
Muhallebisi için;
  • 1 su bardağı irmik
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 litre süt
  • 1 çay kaşığı portakal kabuğu
  • 1 paket vanilin
  • 1 yemek kaşığı margarin (yada tereyağ)
  • Alt katına sermek için 1 paket kakaolu petibör bisküvi
Jölesi için;
  • 2 su bardağı portakal suyu
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası

Yapılışı;
  1. Ben bu tatlı için büyük boy dikdörgen borcam kullandım. Tepsinin altına kakaolu bisküviyi aralıksız dizdim.
  2. Tencereye sütü koyup, şeker ekledim ve eriyine kadar karıştırdım. Sonra irmik ve portakal kabuğunu ilave ettim, sürekli karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirdim. İndirmeme yakın vanilin ve margarin ekleyip hızlıca çırptım, ocaktan alınca ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyip sonra tepsiye düzgün şekilde döktüm.
  3. İrmikli muhallebimiz soğurken, jöleyi hazırlamaya başlayabiliriz. Portakal suyu ve şekeri tencereye alıyoruz. Bir bardak su ile mısırnişsastasını özeleyip, tencereye ilave ediyoruz. Ocağa alıp sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Yeterli kıvamı alınca, irmikli tatlının üzerine hazırladığımız jöleyi eşit bir şekilde döküyoruz. Ilıyınca dolaba alıp soğuyana kadar dinlendiriyoruz. Dilimleyip servis yapabilirsiniz, isterseniz üzerini nar taneleri, fıstıkiçi vs ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...