Ana içeriğe atla

Yayla çorbası tarifi

Vücudumuz kilitlendiği zaman çorba ve çay gibi sıcak içecekler içeriz ve kendimize geliriz ayrıca vücuda şifa olan çorbaların kan dolaşımına ve hücrelerimize çok faydalı etkileri vardır.  Boşuna “Hastaya çorba” dememişler, hasta insanlara bir tabak yerine bir tencere çorba yapıp götürmek gerekir çünkü hasta o çorbayı içtikçe kendine gelecektir.
Sevilen çorbalardan yayla çorbası kışın sıcak yazın soğuk içilir ve yoğurttan yapıldığı için protein değeri oldukça yüksek ve ferahlatıcı bir çorbadır.
Malzemeler:
2 litre su
1 yemek tabağı dolusu yoğurt
1 kahve fincanı pirinç
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
1 çorba kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1çorba kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı kaya tuzu veya deniz tuzu
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı:
Çukur bir kapta un, yumurta, yoğurt el blendırı ile iyice çırpılır. Pirinç çorbaya konulmadan önce küçük tavada iyice haşlanır.
2 litre su kaynatılır ve kaynayan sudan 2-3 kepçe bir kaç seferde alınarak çırptığımız yoğurt karışımına dökülür ve karıştırılır amaç yoğurdumuz kesilmesin. Bu karışım 2 litre suyun içine atılır ve karıştıra karıştıra çorba pişirilirken içine tuz, haşlanmış pirinçler ve kuru nane atılır. Çorba kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirilir ve zeytinyağı ile tereyağı bir tavada kırmızı toz biber ile kızdırıldıktan sonra çorbanın üzerine dökülür.
Sibel Koçarslan

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...