Ana içeriğe atla

Özbek Pilavı Tarifi

Adı özbek pilavı ama bütün Orta Asya ülkeleri tarafından bilinen yapılan milli yemeklerdendir.

 Malzemeler

  • 400-500 gr kuşbaşı et (dana, kuzu ve koyun eti fark etmez siz hangisini seviyorsanız)
  • 2-3 adet büyük boy havuç
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2. 5 su bardağı pirinç
  • 1 çaybaradğı sıvı yağ
  • 5 Su bardağı kaynar su
  • 1 su bardağı sıcak et suyu
  • 100 gr badem
  • karabiber
  • kimyon
  • tuz

Yapılışı

Öncelikle etimizi düdüklüde etin hizasına kadar su ve tuz koyup yarım saat pişirelim normalde pilav tenceresinde pişmeli suyu çekene kadar ama ben et suyundan faydalanmak için düdüklüde yapıyorum.
Pişen etlerimizi pilav tenceremize alalım ve suyunu çekene kadar hatta tavaya kahverengini verene kadar bekletelim pilava renk ve tat vermesinde önemli ardından yağımızı dökelim ve kavuralım etimizi 3 dk kadar ardından jülyen doğradığımız soğanlarımızı katalım (ben yıllardır havucu soğandan önce atardım havuç geç pişer diye ama soğanın güzelce kavrulup hatta biraz yanması gerekiyor yanmak derken karamelize olması lazım zaten pilav yerken soğan tadı veya kendisi ağzı gelmiyor ) Soğanlarımız iyice kavuralım ardından ucun çubuklar halinde doğradığımız havuçlarımızı katalım bu sırada biraz daha yağ ekleyebilirsiniz yağlı güzel oluyor ve 4 dk kadar kavuralım havuç kızaracak ama tam yumuşamadan 2 su bardağı sıcak suyu döküp baharatlarını katıp ağzını kapatıcaz yaklaşık 10 dk kadar pişecek.
Dibinde biraz su kalabilir olsun havuçlar yumuşamış olacak bu sayede bu sırada üzerine yıkanmış süzülmüş pirinçlerimizi dökeleim ve karıştırmadan üzerine 3 su bardağı sıcak suyu 1 su bardağı et suyunu dökelim tuz ekleyelim ve pişmeye bırakalım pişen pilavımızı altını üstüne etire etire karıştıp ağzını kapatalım ve dinlenmeye bırakalım 5 – 10 dk dinlenmesi yeterli.
Bu sırada bademleri sıcak suda kaynatıp kabuklarını soyalım ve az bir yağda kavuralım ve kek kalıbımıza yerleştirip dinlenen pilavı dökelim bastıralım ve servis tabağımıza ters çevirip dökelim.
nefisyemektarifleri.com

Bu blogdaki popüler yayınlar

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Krep

Krep Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı un 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz veya şeker Yapılışı; Yumurtayı bir fiske tuzla köpürtün. Süt, yağ ve unu ekleyerek topak kalmayana kadar çırpın. Krep yapacağınız tavaya sadece en başta az miktarda sıvı yağ gezdirin, diğer krepleri pişirirken tavayı tekrar tekrar yağlamaya gerek yok. Isınan tavayı ocaktan alıp hafif eğik tutarak 1