Ana içeriğe atla

Aşure ile yapılan en lezzetli 3 tarif

Aşure günü her ne kadar İslam'da büyük önem taşısa da, aslında diğer dinler ve inançlarda da pek çok hikayeye konu edilmiş ve önem arz edilmiş bir gün. Arapça 'aşara' kelimesinden gelen bu tatlı, Ermeniler'de 'anuş-abur', Ortodoks Hristiyanlar'da da 'koliva' ismiyle karşımıza çıkıyor. Birçok dini hikayeyi temsil ediyor ve farklı ritüellerle her sene belli günlerde tekrar tekrar hayat buluyor.
Yeni Hicri yılın başlaması ile beraber Muharrem ayında kutlanan aşure günü de gelmiş oldu.
İşte aşure ile yapılan en lezzetli 3 tarif:

Aşureli pasta

Malzemeler
- 1 paket aşure
- 3,5 su bardağı su
- 18 adet petibör bisküvi
- Tarçın
Nasıl yapılır
Öncelikle tencereye Aşure paketinin tamamını boşaltalım. Sonra üzerine tarifte de yazdığı miktarda yani 3,5 su bardağı suyu ilave edip sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim. Üzeri göz göz olunca ocaktan alalım. Borcamı önce sudan şöyle bir geçirip suyu süzelim. Bisküvilerin 6 tanesini borcama dizelim. Üzerine aşuremizin bir kısmını paylaştıralım. Tekrar bisküvi dizip yine üzerine aşureden gezdirelim. Ve son olarak aynı işlemi tekrar uygulayalım. Bir kat bisküvi ve kalan aşurenin tamamını üzerine dökelim. Üzerini şöyle bir düzeltip ılımaya bırakalım. Buzdolabına kaldırıp 3-4 saat bekletelim. Servis aşamasında üzerine bolca tarçın serpiştirelim.

Dövme dondurmalı aşure

Malzemeler
- 1 kutu "Sade” Dövme Dondurma
- ½ su bardağı buğday ( haşlanmış)
- ½ su bardağı nohut ( haşlanmış)
- ½ su bardağı kuru fasulye ( haşlanmış)
- 4 adet kuru kayısı ( küp küp doğranmış)
- 4 adet kuru incir ( küp küp doğranmış)
- ½ su bardağı kuru üzüm
- ½ su bardağı fındık ( iri çekilmiş)
- ½ su bardağı badem(tuzsuz- iri çekilmiş)
- ½ su bardağı ceviz( iri çekilmiş)
- ½ portakalın suyu
- Limon ve portakal kabuğu rendesi
- ½ adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi
- ½ çay kaşığı zencefil
- ½ çay kaşığı tarçın
- Nar taneleri
Nasıl yapılır
Nohut, buğday ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıp haşlayın. Doğradığınız kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzümleri bir kabın içinde sıcak su ile ıslatıp 15 dakika beklettikten sonra suyunu süzüp kenara alın. Derin bir kâseye dondurma dan hariç kalan tüm malzemeyi koyup karıştırın. Dövme dondurmayı buzluktan çıkarıp oda sıcaklığında 5 dakika bekletip yumuşatın. Dondurmayı ayrı bir kâsede tel bir çırpıcı veya el mikseri ile karıştırın. "Sade " Dövme Dondurmayı Aşure malzemesine karıştırın. Hazırladığınız Dövme Dondurmalı Aşureyi servis tabaklarına alıp buzlukta servis etmeden önce en az 30 dakika bekletin. Üzerlerini taze nar taneleri ile süsleyip bekletmeden soğuk olarak servis edin.

Tahinli aşureli cup

Malzemeler
- 1 bardak süt
- 1 bardak soda
- 3 yumurta
- 1 bardak şeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- 2 bardak buğday
- 1 bardak tam buğday unu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tahin
- 2 yemek kaşığı dut pekmezi
- 10 fındık, 10 ceviz, 20 adet kuru kayısı
- 1 adet kabuğuyla dilimlenmiş portakal
- 1 adet kabuğuyla doğranmış kırmızı elma
- 2 tatlı kaşığı tarçın
Nasıl yapılır
Meyve, ceviz, fındık dışındaki tüm malzemeleri blenderdan geçiriyoruz. Sonra tahta kaşıkla en son meyveleri karıştırıyoruz. Yağlanmış kek kalıbında döküp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 40 dakika pişiriyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a