Ana içeriğe atla

Kıbrıs Tatlısı (Rum Tatlısı) Yada Namıdiğer Galetalı Tatlı


Kıbrıs yada namıdiğer Rum Tatlısını da yıllar önce yapmıştım. Görümcem annemin gününe, galetalı tatlı yapalım deyince önce ben böyle bir tatlı bilmiyorum dedim. Daha sonra düşündüğümde pek çok kişinin galetalı tatlı olarak bildiği aslında bizim Kıbrıs Tatlısıydı.
Neyse annemin gününe yemekten sonra Kıbrıs tatlısını, çayın ve suböreğinin yanında da panna cottayı tercih ettik. Gerçi her ikisi de sütlü tatlı gibi oldular ama misafirler gayet de memnun oldular.

Malzemeler:
Keki İçin;4 yumurta,1,5 su bardağı sıvıyağ,1 bardak şeker,1 bardak galeta unu, 1 bardak ceviz, 1 bardak hindistan cevizi,1,5 kabartma tozu.
Kreması; 4 su bardağı süt, 1 su bardağı şeker,1 su bardağından iki parmak eksik nişasta, 1 kaşık pirinç unu, 1 tane beyaz kremşanti, vanilya.
Şerbeti: 3 su bardağı su, 2 su bardağı şeker.ben bir de portakal kabuğunu rendeleyip suyunu sıktım şerbetine ilave ettim.

Yapılışı:

  1. Keki için yumurtaları kırıp şekerle çırpıyoruz. İçine kabartma tozu haricinde bütün malzemeleri katıp karıştıryoruz. En son kabartma tozunu katıp yağlanmış tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişiriyoruz.
  2. Bu arada şerbeti ocağa koyup kıvam alana kadar pişiriyoruz.
  3. Kekimiz fırından çıkınca, ılınmasını bekliyoruz. Ilınınca üzerine hazırladığımız ılık şerbeti döküyoruz.
  4. Kek soğurken,muhallebimizi hazırlamaya başlıyoruz. Sütü bir tencereye alıp nişastayı ve pirinç ununu, bir tabakta özeliyerek tencereye ekliyoruz. Şekerini ekliyoruz. Kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. İndirince vanilini ve krem şantiyi ekliyor ve mikserde hızla çırpıyoruz.Hazırladığımız kekin üzerine seriyoruz.
  5. En üstüne ise hindistan cevizle süslüyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

LORLU ANNE KURABİYESİ

 Bugün ülkemiz için önemli bir gün. Hayırlısıyla, vatandaşlık görevimizi yerine getireceğiz. Şu parti bu parti meselesi değil, ülkemiz için hangisi hayırlıysa o yada onlar gelsin inşallah diyorum. Rabbim hayırlara vesile etsin.  Bu kurabiyeler, yoğurt yapmak için aldığım süt kesilince, kesilen sütten lor yapmamla meydana geldi.  Eskilerden annelerimizin yaptığına benzettiğim için, anne kurabiyesi de demek istedim ismine. Biraz kıtır oluyor üzerindeki şekerden dolayı. Biz çok severek tükettik umarım sizler de beğenirsiniz. Eskileri yad edelim biraz olmaz mı ? Malzemeler; 2 yumurta (birinin beyazı üzerine) 250 gram tereyağ (oda sıcaklığında) 1 su bardağı toz şeker 1 paket kabartma tozu ( 1 çay kaşığı dolu karbonat kullandım ben daha güzel kızarması için) isteğe göre portakal kabuğu rendesi yada vanilin 1,5 su bardağı tuzsuz lor peyniri aldığı kadar un üzeri için biraz toz şeker Yapılışı; Yumurtanın birinin beyazını ayırırız. Şeker ile yumurtayı şeker eriyinceye kadar çırpar...