Ana içeriğe atla

Köfteli Pizza



  Köfteli pizza salam sosis gibi gıdaları tüketmek istemeyenlere alternatif olabilecek üstelik de çok lezzetli bir pizza. Daha önceden yapıp buzluga attığınız köfteleriniz varsa, onlarla da çabucak yapılabilir. Kıymanızın cinsine göre, yumurta kırabilir, kabartma tozu ekleyebilir, yada fazla yağlıysa un yada galeta ekleyebilirsiniz. Velhasıl herkesin sevdiği klasik köftenizi rahatlıkla burada kullanabilirsiniz.
  Daha önce yaptığım pizzalardan bir diger farkı ise sos malzemelerini kavurarak kullandım. Bu kez hamurunu her zaman yaptığım incecik hamur değil de biraz daha kalınca yumuş yumuş yaptım. Biz çok severek tükettik denemesi size kalmış.

Malzemeler;
Hamuru için:
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 2 kaşık sulu yoğurt
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1+1/4 su bardağı ılık su
Üzeri için;
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 5-6 adet mantar(ben istiridye mantarı kullandım)
  • 3 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • kekik
  • 300 gram kadar kaşar rendesi
  • istediğiniz kadar yeşil ve siyah zeytin
Köftesi için;
  • 250 gram kıyma
  • 1 küçük kuru soğan
  • 1 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1/2 yemek kaşığı un(köfteleriniz toparlanmıyorsa kullanın yoksa gerek yok)
  • karabiber, pul biber, kimyon, kekik, tuz

Yapılışı;
  1. Hamur yoğurma kabımıza un ve instant mayayı karıştırıyoruz. Yoğurt, şeker, tuz, sıvıyağ ekleyip su ekliyoruz ve ele yapışmayan kıvamda hamuru yoğuruyoruz. (Gerekirse un ilavesi edebilirsiniz)
  2. Hamuru mayalanması için üzerini örtüp bir kenara alabiliriz artık.
  3. Köfteleri yapmaya başlıyoruz. Soğanı rendeleyip suyunu sıkıyoruz sadece püresini kıymaya ekliyoruz. Baharatlar ve tuz bir de biraz un ekliyoruz. (Siz isterseniz daha önceden hazırlayıp dolaba kaldırdığınız köftelerinizi kullanabilirsiniz) Ben miktar az olduğu için yumurta kullanmadım köftede siz un da ilave etmeyebilirsiniz eğer kıymanın köfte şeklini alıyorsa un ilavesine de gerek yok aslında.
  4. Sosu için domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz, Biraz sıvıyağ eklediğimiz tavaya domatesleri koyuyoruz. Sarımsakları minik minik doğrayıp domatese ekliyoruz.  Kekik ve tuz ekleyip bir kaşık salça ile de şöyle çevirip kenara alıyoruz. Sosumuz hazır.
  5. Yine aynı tavaya biraz sıvıyağ koyup mantar ve biberleri doğrayıp ekliyoruz, biraz tuz ekleyip kavuruyoruz. Bunları da bir kenara alıyoruz.
  6. Fırınımızı en yüksek ayarda açıyoruz. (Ben turbo ayırını kullanıyorum siz fırınınıza göre ayarlayın)
  7. Hamurdan iki adet pizza çıkıyor. Hamuru ikiye bölüyoruz. Yuvarlak açıp, altı yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştiriyoruz. Kenarlarını içe doğru kıvıyoruz. Üzerine çatalla birkaç yerden delikler açıyoruz, 7-8 dakika kadar mayalandırıyoruz. Sonra fırına sürüp 5 dakika kadar fırında tutuyoruz.Çıkartıp üzerine malzemelerini yerleştirmenin vakti geldi. 
  8. En altına domates sosunu, onun üzerine mantarları onun üzerine köftenin yarısını, arasına zeytin ve isterseniz mısırları koyuyoruz. Ben biraz da minik minik doğradığım tereyağı parçaları koyuyorum. Tekrar fırına sürüyorum fakat bu kez pişine kadar fırından çıkarmanın vakti geldiğinde üzerini rendelediğimiz kaşar ile güzelce kaplıyoruz.Kaşar eriyene kadar fırında durması yeterli. Diğer hamur için de aynı işlemi yapıyoruz. Ben ikisini aynı anda yapıyorum, tepsilerin birini alta birini üste alarak sonra yerlerini değiştirerek aynı anda pişiriyorum. Afiyet olsun...


Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...