Ana içeriğe atla

Balparmak Tatlısı




Hayırlı günler sevgili dostlar,
Bu aralar arayı epeyce açmış olsam da, mutfakta çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bazen misafirliğe gidilirken yeni tarifler deneniyor, bazen evde misafirler ağırlanıyor, bazen de benden tatlılarını yapmamda yardım isteyen akrabalarım için yeni ve güzel tarifler yapılıyor.
Balparmak tatlısını 4 kez yaptım mesela. Her seferinde beğenilip tarifi alındı tadanlar tarafından. Bu tatlı için söyleyebileceğim bir diğer şey ise az bir malzeme ile hazırlanıyor olması. Daha önce de söylediğim gibi az ve her evde bulunan malzemelerle hazırlanan tarifleri seviyorum, istiyorum herkes yapsın, herkes tatsın.
Ben balparmak tatlısını bayramda teyzemde yemiştim. Tarif de ona aittir. Teşekkür ederim teyzeciğim, ellerin dert görmesin.

Malzemeler;

  • 2 yumurta
  • 1/2 paket margarin yada 125 gram tereyağ (eritilip ılınmış olacak)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • bir küçük kase irmik (dışı için)
Şerbeti için;
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • birkaç damla limon suyu
Yapılışı;
  1. Şerbeti için şeker ve suyu ocağa alıp bir karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Fazla kaynatmıyoruz. Birkaç damla limon sıkıp altını kapatıyoruz.
  2. Yumurta ve şekeri birlikte çırp. Erimiş ılımış tereyağını, sıvıyağı ekle. Vanilin ve kabartma tozunu ekle ve un ilave etmeye başla. Bir taraftan yoğur bir taraftan azar azar un ekle. Sert olmayacak şekilde eline bir parça hamur al ve yuvarla çatlamalar olmaması gerekiyor.
  3. Hamurdan misketten biraz büyük bezeler al. Parmak şekli ver (küçük parmağımızdan birazcık daha küçük olursa daha minik daha hoş oluyor) ve irmiğe bula tepsiye diz.
  4. Bütün hamur bitene kadar aynı işlemi yap. 170 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişir.
  5. Bu arada şerbetin oda sıcaklığına gelmiş olması gerekir. Fırından çıkan tatlının da ilk sıcaklığı çıkınca üzerine şerbeti heryerine eşit gelecek şekilde dök. Afiyet olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çerkez tatlısı tarifi

Kurban bayramına özel tatlı tarifi bayramda en kolay tatlı tarifi için çerkez tatlısı tarifi.... Hamur için: 3 su bardağı un 100 gram oda sıcaklığında margarin 2 çorba kaşığı yoğurt 1 çay bardağı irmik 20 gram yaş maya 2 adet yumurta 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu 1 çay kaşığı tuz Yeteri kadar su Hamurların üzerine sürmek için: 1 adet yumurta sarısı İç malzemesi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz 1 çay bardağı hindistancevizi 1 çay bardağı toz antepfıstığı Bir buçuk su bardağı pudraşekeri 7 adet yumurtanın akı Kızartmak için: Sıvıyağ Şerbeti için: 2 kg tozşeker 1 litre su Yarım limonun suyu Üzerine: Toz antepfıstığı Instructions Öncelikle tüm iç malzemeyi iyice karıştırıp, bir kenara alın. Şerbeti için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip, iki taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Hamur için unu tezgahın üzerine eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına margarin, yoğurt, irmik, maya, yumurta, rendelenmiş portakal kabuğu ve tuz ekleyin. Un hariç bütün malzemeyi...

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan ...

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sa...