Ana içeriğe atla

İrmikli Kup


 Bu sütlü daha önce yaptığım bisküvili kuplara benziyor. Fakat kullandığım malzemeler açısından biraz zor bir günde ortaya çıktı. Arkadaş günümde, herkes bir tepsi tatlı-yada tuzlu  birşeyler yapıp gidiyoruz. Ben irmikli top yapacaktım, elimdeki irmik az gelince top haline gelmedi ve yuvarlanmadı. Bu kez bu şekilde tepsiye döktüm. Üzerine de evde bulduğum malzemelerle üst yaptım. Yiyenler çok beğendiler, özellikle de kedidilinin tatlıya kattığı aromayı çok beğendiler. Bir sorun vardı, tepsiden zor kalkıyordu.;( Ben de bunun üzerine bu tatlıyı kuplara deneyip sizlerle paylaşmayı istedim.

 Denemek yada denememek size kalmış tabi, irmikli tatlıyı seviyorsanız bunu da seversiniz diyeyim ve ben kaçayım.


Malzemeler;

  • 1 litre süt
  • 10 yemek kaşığı şeker
  • 7 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket sade kremşanti
  • 1 paket kedidili bisküvi
  • 1 küçük fincan hindistancevizi
  • 1 küçük fincan toz fıstık
  • 1 çay bardağı ceviz
  • isteğe göre 1 adet muz
  • 1/2 paket kremşanti ve bunu çırpmak için 1/2 su bardağı soğuk süt

Yapılışı;
  1. Öncelikle bir paket kedidili bisküviyi bir temiz poşete alıp, merdane ile ufalıyoruz.
  2. Cevizi istediğimiz büyüklükte parçalıyoruz
  3. Tencereye, sütü koyup, üzerine şeker ve irmiği ekliyoruz. Ocağın altını açıp, birkaç dakika fokurdatana kadar kaynatıyoruz. Ocağın altını kapatıyoruz. Biraz bekleyip, toz kremşantiyi öylece irmiğin üzerine ekliyoruz ve hızlıcı birkaç dakika çırpıyoruz.
  4. Önceden ıslatılmış kuplara, bir kepce irmikli tatlıdan koyuyoruz.(Burada sizin kullanacağınız kupun büyüklüğü kepcenin doluluğunu belirlesin)
  5. Sonra üzerine ufaladığımız kedidilinden bir iki kaşık kadar koyuyoruz. Üzerine birkaç dilim muz, biraz ceviz, ekleyip bir kepçe daha irmikli tatlıdan koyuyoruz. İrmikli tatlının hepsi bitene kadar bu şekilde kupları dolduruyoruz. (benim kuplarımın ölçülerinde 6 kup çıktı)
  6. En üstüne önceden çırptığımız sade kremşantiyi kuplara eşit paylaştırıyoruz. Kremşantinin de üstüne kedidilinden, hindistancevizi, toz fıstık ve biraz ceviz koyuyoruz. Yada artık siz nasıl tatlandırmak isterseniz. Afiyet olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...