Ana içeriğe atla

Yumuşacık Kıymalı Poğaça


  Mutlu haftalar Sevgili Dostlar,
Okulların açılmasıyla, poğaça sezonu da açıldı dersem, yalan da söylemiş olmam herhalde.
Beslenmelerin vazgeçilmezlerinden olan poğaçalarımıza bugün yenisini ekleyelim mi?
Kurban bayramı sonu olduğu için bu kez poğaçayı kıymalı denedim. Sadece iç harcı mı değişti, tabiiki hayır. Hamurun dokusu da çok güzel. Aslında açma malzemelerinden uyarlanmış bir poğaça. İçinde hem tereyağ, hem sıvıyağ barındırıyor. Ben fazlasını buzluğa kaldırdım bile, sabah kahvaltıya da yumuşacık oluyor, of mis mis...

Malzemeler;

  • 1/2 paket yaşmaya
  • 1 subardağı ılık süt
  • 1 subardağı ılık su
  • 100 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta (sarısı üzerine)
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı tuz (size fazla gelirse tatlı kaşığı kullanabilirsiniz)
  • aldığı kadar un
İç harcı için;
  • 250 gram kadar kıyma
  • 1 küçük kuru soğan
  • tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı;
  1. Yaşmayayı, yoğurma kabına alıp, üzerine ılık sütü ve ılık suyu koyarız, bir kaşık şeker katarak, mayanın gelmesini bekleriz.
  2. Daha sonra karışıma, margarin, sıvıyağ ve yumurta beyazını ekleriz., tuzunu da ekleyip, un ilavesi yapmaya başlarız.
  3. Bir taraftan yoğurup, bir taraftan da un ekleriz. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru mayalanması için üzerini örtüp, kenara alırız.
  4. Kıymanın üzerine, bir küçük soğanı rendeleriz. Tuz, karabiber, pul biber ekleyip karıştırırız. 
  5. Mayalanan hamurdan cevizden büyük toplar alırız. Biraz açıp ortasına hazırladığımız kıymalı harçtan koyarız. Hamuru kenarlarından iyice kapatıp, ters çevirip yağlanmış tepsiye alırız. Mayalanması için tepside 15 dakika tutarız.
  6. Yumurta sarısına bir kaşık sıvıyağ katarız, çırparız. Hazırladığımız poğaçaların üzerine sürüp, 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiririz. Afiyet olsun...





Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a