Ana içeriğe atla

Medine Hurmalı Kuşburnu Marmelatı


             
                Bu kez kendi yaptıklarımdan değil de kayınvalidemin yaptığı kuşburnu marmelatını paylaşacağım sizlerle. Zira bir kenara atılamayacak kadar değerli ve paylaşılacak kadar da faydalı...
                Bizim evde bu marmelattan tam 4 kg ya yakın vardı hepsini tükettik :) Hatta, öyleki bu görüntüyü alabilmek için bidonun dibinde kalan son marmelatı kullandım diyebilirim.
                Kuşburnu marmelatını birçoğunuz yapıyordur muhtemelen, belki bu şekilde belki daha farklı şekillerde yapıyorsunuz. Örneğin ben kuşburnunun yanına muşmula eklenerek birlikte marmelat yaptığımızı da biliyorum. Bu kez Medine hurması kullandık. Çocuklar içinde çok yararlı bulduğum bu marmelat denemeye değer dostlar. Kalın sağlıcakla...
Not: Her sene bu marmelat evimizde yapılır. Artık bizde klasikleştiği için medine hurması kullanıyoruz. Hem çocuklar da bu şekilde tadına alıştılar. İkinci önemli not ise, kayınvalidem bu marmelatı yaparken ilk önce kuşburnunu delikli süzgeçten, sonra bizim tarhana yaparken de kullandığımız tarhana gözerinden, üçüncü kere de hiç kullanılmamış sıfır açılmış ince bayan çorabını kullanıyor. Bu üç aşamalı süzme işleminden sonra pişmeye bırakılmadan önce daha önce süzgeçten geçirilmiş hurmalar ile birleştiriliyor. Sonuçta ağzınıza hiç bir şekilde kuşburnunun o dikenleri gelmiyor. Yani demem odur ki süzme kısmı bu işin püf noktası :)


Malzemeler:

  • 2 kg kuşburnu
  • 1 kg medine hurması
  • 1 kase şeker (Şeker oranı tamamen size kalmış hatta eklemeyebilirsiniz bile )
Yapılışı:
  1. Kuşburnunu güzelce yıkayıp, tepelerinin yuvarlaklarını kesiyoruz ve üzerini 4 parmak geçecek kadar suda  haşlıyoruz.
  2. Hurmaları iyice yıkayıp, çekirdeklerini çıkarıyoruz ve haşlıyoruz. (Her ikisi de ayrı ayrı tencerelerde haşlanıyor)
  3. Kuşburnu marmelatını yaparken mutlaka lastik eldivenlerden kullanmalısınız. Yoksa kaşıntıdan duramazsınız :( Kuşburnunu önce büyük delikli süzgeçten daha sonra incecik beyaz tülbetten geçiriyoruz. İşin bu kısmı epey zaman alacak ve can sıkacaktır fakat mutlaka gerekli bir aşama tülbetten geçirme aşaması.  Hurmaları ise büyük delikli süzgeçten geçiriyoruz.
  4. İkisini bir büyük tencereye alıp, üzerine şeker ilavesi yapıyoruz. (Damak tadımıza göre oranı değişebilir) Birlikte kıvam alıncaya kadar kaynatıyoruz. (Gerekirse su ilavesi yapabilirsiniz)  Afiyetler Olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...