Ana içeriğe atla

Medine Hurmalı Kuşburnu Marmelatı


             
                Bu kez kendi yaptıklarımdan değil de kayınvalidemin yaptığı kuşburnu marmelatını paylaşacağım sizlerle. Zira bir kenara atılamayacak kadar değerli ve paylaşılacak kadar da faydalı...
                Bizim evde bu marmelattan tam 4 kg ya yakın vardı hepsini tükettik :) Hatta, öyleki bu görüntüyü alabilmek için bidonun dibinde kalan son marmelatı kullandım diyebilirim.
                Kuşburnu marmelatını birçoğunuz yapıyordur muhtemelen, belki bu şekilde belki daha farklı şekillerde yapıyorsunuz. Örneğin ben kuşburnunun yanına muşmula eklenerek birlikte marmelat yaptığımızı da biliyorum. Bu kez Medine hurması kullandık. Çocuklar içinde çok yararlı bulduğum bu marmelat denemeye değer dostlar. Kalın sağlıcakla...
Not: Her sene bu marmelat evimizde yapılır. Artık bizde klasikleştiği için medine hurması kullanıyoruz. Hem çocuklar da bu şekilde tadına alıştılar. İkinci önemli not ise, kayınvalidem bu marmelatı yaparken ilk önce kuşburnunu delikli süzgeçten, sonra bizim tarhana yaparken de kullandığımız tarhana gözerinden, üçüncü kere de hiç kullanılmamış sıfır açılmış ince bayan çorabını kullanıyor. Bu üç aşamalı süzme işleminden sonra pişmeye bırakılmadan önce daha önce süzgeçten geçirilmiş hurmalar ile birleştiriliyor. Sonuçta ağzınıza hiç bir şekilde kuşburnunun o dikenleri gelmiyor. Yani demem odur ki süzme kısmı bu işin püf noktası :)


Malzemeler:

  • 2 kg kuşburnu
  • 1 kg medine hurması
  • 1 kase şeker (Şeker oranı tamamen size kalmış hatta eklemeyebilirsiniz bile )
Yapılışı:
  1. Kuşburnunu güzelce yıkayıp, tepelerinin yuvarlaklarını kesiyoruz ve üzerini 4 parmak geçecek kadar suda  haşlıyoruz.
  2. Hurmaları iyice yıkayıp, çekirdeklerini çıkarıyoruz ve haşlıyoruz. (Her ikisi de ayrı ayrı tencerelerde haşlanıyor)
  3. Kuşburnu marmelatını yaparken mutlaka lastik eldivenlerden kullanmalısınız. Yoksa kaşıntıdan duramazsınız :( Kuşburnunu önce büyük delikli süzgeçten daha sonra incecik beyaz tülbetten geçiriyoruz. İşin bu kısmı epey zaman alacak ve can sıkacaktır fakat mutlaka gerekli bir aşama tülbetten geçirme aşaması.  Hurmaları ise büyük delikli süzgeçten geçiriyoruz.
  4. İkisini bir büyük tencereye alıp, üzerine şeker ilavesi yapıyoruz. (Damak tadımıza göre oranı değişebilir) Birlikte kıvam alıncaya kadar kaynatıyoruz. (Gerekirse su ilavesi yapabilirsiniz)  Afiyetler Olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Krep

Krep Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı un 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz veya şeker Yapılışı; Yumurtayı bir fiske tuzla köpürtün. Süt, yağ ve unu ekleyerek topak kalmayana kadar çırpın. Krep yapacağınız tavaya sadece en başta az miktarda sıvı yağ gezdirin, diğer krepleri pişirirken tavayı tekrar tekrar yağlamaya gerek yok. Isınan tavayı ocaktan alıp hafif eğik tutarak 1