Ana içeriğe atla

fındık lahmacun

 
  Tarif  Sevgili Cahide Sultan ' a ait. Denemesi, ve yazımın altında yazılan notları alması benden. Ev tipi fırınlarda yapılan bu tür lezzetler istediğimiz lahmacun tadını vermiyor. Hatta kuruyor, özellikle de turbo ayarını bu tür tarifler için  kesinlikle kullanmayın.
  Size bir tombul tarif tavsiyesi vereyim mi? Ölçüyü yarıya indirip, evde tavanızda yada tencerenizde, ağzı kapalı olarak yapın. Kesinlikle daha lezzetli oluyor. Tabi döküm yada teflon tava kullanmak ve kısık ayarda pişirmek kaydıyla. Kalın Sağlıcakla...
Malzemeler;

  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2  paket yaşmaya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • aldığı kadar un
İç harcı için;
  • 300 gram orta yağlı kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 büyük domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • karabiber, tuz, pul biber
  • 1/2 yemek kaşığı salça
Yapılışı;
  1. Su ve şekerle mayayı eritin. İçine tuz, sıvıyağ katın azar azar un ilavesiyle poğaça hamurundan biraz daha sert bir hamur yoğurun.Mayalanmaya bırakın.
  2. İç malzemesi için, önce kuru soğanı, biberleri, kabuğu soyulmuş domatesi, ayıklanmış maydanoz yapraklarını robota atıp, incecik çekin, Kıymaya ekleyin. Tuz, salça, sıvıyağ ve baharatları katıp iyice yoğurun.
  3. Hamurdan bezeler alın, kahve fincanı kadar açın, ortasına kıymalı harçtan koyun ve her tarafına yayın. Tepsinize aldığı kadar  lahmacun koyup, üzerini ve altını yağlı kağıt serin. 250 derecede kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun..
Not;Cahide Sultan'ın da dediği gibi, ev fırınlarında istediğimiz lezzette lahmacunu yapmamız pek mümkün olmuyor. Cahide yumuşaması için, fırından çıktından ve soğuduktan sonra üzerine temiz bir kapla spreyli kap yardımıyla su ile ıslatıp üzerini kapatmış. Bunu da deneyebilirsiniz.
Ayrıca, kesinlikle lahmacunu pişirirken, turbo ayarını kullanmayın. Bu lahmacunların daha da kuru olmasını sağlayacaktır.
Üçüncüsü ise, artık evlerde de bu tür pizza, lahmacun gibi lezzetleri daha kolay yapabilmek için, pişirme taşları satılıyor, bunlardan da faydalanmak sonucu kesinlikle daha olumlu etkileyecektir.
Ve tavsiyelerim bitmiyor tamam ama bu son. Bu lahmacunları fırında yapmak yerine, teker teker üzeri kapaklı döküm yada teflon tavada kısık ateşte yapabilirsiniz. Ben ilk tepsiden sonrasini öyle yaptım. Hem daha sulu hem daha lezzetli oldular. Bilginize...


Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a