Ana içeriğe atla

Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri Veriliyor


​Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ateşbaz-ı Veli gibi insanların Konya'nın sırları olduğunu belirterek, onları tanıtıcı kongre, panel ve çalışmaların son derece önemli olduğunu söyledi. Konya Valisi Muammer Erol, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri'nin Konya'nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı bir etkinlik olduğunu dile getirdi.

Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından gerçekleştirilecek Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri, 24 Ekim Cumartesi günü sahiplerini bulacak.

Ödül töreni ile ilgili yapılan basın toplantısında konuşan Konya Valisi Muammer Erol, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri'nin Konya'nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı bir etkinlik olduğunu dile getirerek, "Konya bu işi sahiplendi. İnşallah bundan sonra Hz. Mevlana'yı Anma etkinlikleri kapsamında bütün yılı içeren etkinlik planlaması ile birlikte bu da planlanacak" diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ateşbaz-ı Veli'nin temsil ettiği manaya uygun şekilde gelişecek anma programları ve ödül törenlerinin kültürümüzün tanıtılmasına katkı yapacağı gibi Ateşbaz-ı Veli Hazretlerinin ruhunu da müstecab edeceğini söyledi.

Konya'nın mana yıldızlarının tamamının mümkün olduğu kadar tespiti, türbelerinin ve mekanlarının ihyası, restorasyonu ve halkın ziyaretine açılması konusunda bir çok önemli çalışmaya imza attıklarını belirten Başkan Akyürek, "Ateşbaz-ı Veli Türbesi, Cemel Ali Dede Türbesi başta olmak üzere 68 tane cami ve türbenin restorasyonunu gerçekleştirdik ya da süreç devam ediyor" dedi.

Ateşbaz-ı Veli gibi insanların Konya'nın sırları olduğunu belirten Başkan Akyürek, onları tanıtıcı kongre, panel ve çalışmaların son derece önemli olduğunu ifade etti.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da Ateşbaz-ı Veli Türbesi'nin olduğu bölgede Meram Eski Yol ve Meram Yeni Yol arasındaki bağlantıyı sağlayarak 5 bin metrekarelik bir etkinlik alanı oluşturduklarını dile getirdi.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Musa Özcan, "Ateş Baz'ı sadece bir aşçı olarak görmek ve idrak etmek büyük bir yanlıştır. Ateş Baz her şeyden önce yüzyılları aşan bir geleneği ve saygıyı ifade etmektedir. Bu nedenle Ateş Bazı veli gibi değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında sosyal sorumluluğumuzun gereğini yerine getirmek de bizleri memnun eder" şeklinde konuştu.

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de yaklaşık bin yıl önce adına kaide dikilecek kadar mutfağın önemsendiği bir dönemin uzantısı ve simgesi Ateş Baz Veli'nin sadece Konya ya da Türkiye üzerinde kalamayacağını, bu nedenle Ateşbaz-ı Veli'yi çeşitli vesilelerle uluslararası organizasyonlarda gündeme getirdiklerini belirtti.

Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında 24 Ekim Cumartesi günü panel ve ödül töreni düzenlenecek.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...