Ana içeriğe atla

Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri Veriliyor


​Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ateşbaz-ı Veli gibi insanların Konya'nın sırları olduğunu belirterek, onları tanıtıcı kongre, panel ve çalışmaların son derece önemli olduğunu söyledi. Konya Valisi Muammer Erol, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri'nin Konya'nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı bir etkinlik olduğunu dile getirdi.

Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından gerçekleştirilecek Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri, 24 Ekim Cumartesi günü sahiplerini bulacak.

Ödül töreni ile ilgili yapılan basın toplantısında konuşan Konya Valisi Muammer Erol, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri'nin Konya'nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı bir etkinlik olduğunu dile getirerek, "Konya bu işi sahiplendi. İnşallah bundan sonra Hz. Mevlana'yı Anma etkinlikleri kapsamında bütün yılı içeren etkinlik planlaması ile birlikte bu da planlanacak" diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ateşbaz-ı Veli'nin temsil ettiği manaya uygun şekilde gelişecek anma programları ve ödül törenlerinin kültürümüzün tanıtılmasına katkı yapacağı gibi Ateşbaz-ı Veli Hazretlerinin ruhunu da müstecab edeceğini söyledi.

Konya'nın mana yıldızlarının tamamının mümkün olduğu kadar tespiti, türbelerinin ve mekanlarının ihyası, restorasyonu ve halkın ziyaretine açılması konusunda bir çok önemli çalışmaya imza attıklarını belirten Başkan Akyürek, "Ateşbaz-ı Veli Türbesi, Cemel Ali Dede Türbesi başta olmak üzere 68 tane cami ve türbenin restorasyonunu gerçekleştirdik ya da süreç devam ediyor" dedi.

Ateşbaz-ı Veli gibi insanların Konya'nın sırları olduğunu belirten Başkan Akyürek, onları tanıtıcı kongre, panel ve çalışmaların son derece önemli olduğunu ifade etti.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da Ateşbaz-ı Veli Türbesi'nin olduğu bölgede Meram Eski Yol ve Meram Yeni Yol arasındaki bağlantıyı sağlayarak 5 bin metrekarelik bir etkinlik alanı oluşturduklarını dile getirdi.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Musa Özcan, "Ateş Baz'ı sadece bir aşçı olarak görmek ve idrak etmek büyük bir yanlıştır. Ateş Baz her şeyden önce yüzyılları aşan bir geleneği ve saygıyı ifade etmektedir. Bu nedenle Ateş Bazı veli gibi değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında sosyal sorumluluğumuzun gereğini yerine getirmek de bizleri memnun eder" şeklinde konuştu.

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de yaklaşık bin yıl önce adına kaide dikilecek kadar mutfağın önemsendiği bir dönemin uzantısı ve simgesi Ateş Baz Veli'nin sadece Konya ya da Türkiye üzerinde kalamayacağını, bu nedenle Ateşbaz-ı Veli'yi çeşitli vesilelerle uluslararası organizasyonlarda gündeme getirdiklerini belirtti.

Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında 24 Ekim Cumartesi günü panel ve ödül töreni düzenlenecek.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Krep

Krep Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı un 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz veya şeker Yapılışı; Yumurtayı bir fiske tuzla köpürtün. Süt, yağ ve unu ekleyerek topak kalmayana kadar çırpın. Krep yapacağınız tavaya sadece en başta az miktarda sıvı yağ gezdirin, diğer krepleri pişirirken tavayı tekrar tekrar yağlamaya gerek yok. Isınan tavayı ocaktan alıp hafif eğik tutarak 1