Ana içeriğe atla

Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri Veriliyor


​Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ateşbaz-ı Veli gibi insanların Konya'nın sırları olduğunu belirterek, onları tanıtıcı kongre, panel ve çalışmaların son derece önemli olduğunu söyledi. Konya Valisi Muammer Erol, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri'nin Konya'nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı bir etkinlik olduğunu dile getirdi.

Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından gerçekleştirilecek Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri, 24 Ekim Cumartesi günü sahiplerini bulacak.

Ödül töreni ile ilgili yapılan basın toplantısında konuşan Konya Valisi Muammer Erol, Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri'nin Konya'nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı bir etkinlik olduğunu dile getirerek, "Konya bu işi sahiplendi. İnşallah bundan sonra Hz. Mevlana'yı Anma etkinlikleri kapsamında bütün yılı içeren etkinlik planlaması ile birlikte bu da planlanacak" diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ateşbaz-ı Veli'nin temsil ettiği manaya uygun şekilde gelişecek anma programları ve ödül törenlerinin kültürümüzün tanıtılmasına katkı yapacağı gibi Ateşbaz-ı Veli Hazretlerinin ruhunu da müstecab edeceğini söyledi.

Konya'nın mana yıldızlarının tamamının mümkün olduğu kadar tespiti, türbelerinin ve mekanlarının ihyası, restorasyonu ve halkın ziyaretine açılması konusunda bir çok önemli çalışmaya imza attıklarını belirten Başkan Akyürek, "Ateşbaz-ı Veli Türbesi, Cemel Ali Dede Türbesi başta olmak üzere 68 tane cami ve türbenin restorasyonunu gerçekleştirdik ya da süreç devam ediyor" dedi.

Ateşbaz-ı Veli gibi insanların Konya'nın sırları olduğunu belirten Başkan Akyürek, onları tanıtıcı kongre, panel ve çalışmaların son derece önemli olduğunu ifade etti.

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da Ateşbaz-ı Veli Türbesi'nin olduğu bölgede Meram Eski Yol ve Meram Yeni Yol arasındaki bağlantıyı sağlayarak 5 bin metrekarelik bir etkinlik alanı oluşturduklarını dile getirdi.

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Musa Özcan, "Ateş Baz'ı sadece bir aşçı olarak görmek ve idrak etmek büyük bir yanlıştır. Ateş Baz her şeyden önce yüzyılları aşan bir geleneği ve saygıyı ifade etmektedir. Bu nedenle Ateş Bazı veli gibi değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında sosyal sorumluluğumuzun gereğini yerine getirmek de bizleri memnun eder" şeklinde konuştu.

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de yaklaşık bin yıl önce adına kaide dikilecek kadar mutfağın önemsendiği bir dönemin uzantısı ve simgesi Ateş Baz Veli'nin sadece Konya ya da Türkiye üzerinde kalamayacağını, bu nedenle Ateşbaz-ı Veli'yi çeşitli vesilelerle uluslararası organizasyonlarda gündeme getirdiklerini belirtti.

Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında 24 Ekim Cumartesi günü panel ve ödül töreni düzenlenecek.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a