Ana içeriğe atla

Yumuşacık Patatesli Börek


  Hazır yufka çıkalı, mutfakta işler epeyce kolaylaştı. Hazır yufkadan yapılan börekleri her ev hanımı kendince bir sosla hazırlıyor. Kimininki, daha çıtır, kimininki daha yumuşak oluyor. Benim yufkadan yapılan börekler içinde, mantarlıdan sonra ikinci tercihim patateslisi oluyor. Patatesli börekler, ister elde açılsın, isterse böyle hazır yufkalar kullanılarak yapılsın, yumuşacık oluyor.
  Ben hazır yufka kullanacaksam içine mutlaka kabartma tozu ekliyorum. Böylece daha yumuşak daha pofidik oluyor. Bu benim püf noktam sizinkisi hangisi?

Malzemeler;
  • 5 adet yufka (10 tane börek çıkıyor)
iç harcı için;

  • 5 adet patates (haşlanmış)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/4 demet maydanoz
  • karabiber, pul biber, tuz
  • biraz sıvıyağ
Sosu için;
  • 3 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1,5 çay bardağı yoğurt
  • 1/4 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı;
  1. Patatesler çatalla iyice ezilir.
  2. Soğan incecik doğranıp biraz sıvıyağda kavrulur. Üzerine patatesler eklenip, şöyle birkaç kez karıştırdıktan sonra ocağın altı kapatılır. İçine tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. Patatesler soğuyunca içine ince doğranmış maydanoz eklenip bir daha karıştırılır ve iç harcımız hazırlanmış olur.
  3. Sosu hazırmakla devam ederiz. Yumurtaların birinin sarısı bir küçük tabağa alınır. Diğer yumurtalar ve son yumurtanın beyazı da eklenir, üzerine yoğurt, sıvıyağ ve kabartma tozu eklenir iyice çırpılır.
  4. Yufkalar el açması ve taze olursa böreğimiz o derece güzel olacaktır. Yufkanın biri alınıp ortadan ikiye keseriz. Yarım yufkayı tezgaha serip üzerine 3 kaşık harçtan koyar her yerine süreriz. İç harcımızı da yufkaya minik minik aralıklarla serpiştirir, ucundan içe doğru rulo olacak şekilde sararız. En son yufkayı bir ucundan tutup yuvarlak şekilde sararız ve ucunu altına gelecek şekilde tepsiye alırız.
  5. Bütün yufkalar bitene kadar işlemi devam ettiririz. Tepsiye dizilen böreklerin üzerine ayırdığımız yumurta sarısına bir kaşık sıvıyağ ekleyerek fırça yardımıyla süreriz. İsteğe göre çörekotu ve susam da serpebilirsiniz.
  6. 180 derecedeki fırında altı üstü kızarana kadar pişiririz. İlk sıcaklığı çıkınca afiyetle yeriz. 


Bu blogdaki popüler yayınlar

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Krep

Krep Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı un 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz veya şeker Yapılışı; Yumurtayı bir fiske tuzla köpürtün. Süt, yağ ve unu ekleyerek topak kalmayana kadar çırpın. Krep yapacağınız tavaya sadece en başta az miktarda sıvı yağ gezdirin, diğer krepleri pişirirken tavayı tekrar tekrar yağlamaya gerek yok. Isınan tavayı ocaktan alıp hafif eğik tutarak 1