Ana içeriğe atla

Yumuşacık Patatesli Börek


  Hazır yufka çıkalı, mutfakta işler epeyce kolaylaştı. Hazır yufkadan yapılan börekleri her ev hanımı kendince bir sosla hazırlıyor. Kimininki, daha çıtır, kimininki daha yumuşak oluyor. Benim yufkadan yapılan börekler içinde, mantarlıdan sonra ikinci tercihim patateslisi oluyor. Patatesli börekler, ister elde açılsın, isterse böyle hazır yufkalar kullanılarak yapılsın, yumuşacık oluyor.
  Ben hazır yufka kullanacaksam içine mutlaka kabartma tozu ekliyorum. Böylece daha yumuşak daha pofidik oluyor. Bu benim püf noktam sizinkisi hangisi?

Malzemeler;
  • 5 adet yufka (10 tane börek çıkıyor)
iç harcı için;

  • 5 adet patates (haşlanmış)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/4 demet maydanoz
  • karabiber, pul biber, tuz
  • biraz sıvıyağ
Sosu için;
  • 3 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1,5 çay bardağı yoğurt
  • 1/4 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı;
  1. Patatesler çatalla iyice ezilir.
  2. Soğan incecik doğranıp biraz sıvıyağda kavrulur. Üzerine patatesler eklenip, şöyle birkaç kez karıştırdıktan sonra ocağın altı kapatılır. İçine tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. Patatesler soğuyunca içine ince doğranmış maydanoz eklenip bir daha karıştırılır ve iç harcımız hazırlanmış olur.
  3. Sosu hazırmakla devam ederiz. Yumurtaların birinin sarısı bir küçük tabağa alınır. Diğer yumurtalar ve son yumurtanın beyazı da eklenir, üzerine yoğurt, sıvıyağ ve kabartma tozu eklenir iyice çırpılır.
  4. Yufkalar el açması ve taze olursa böreğimiz o derece güzel olacaktır. Yufkanın biri alınıp ortadan ikiye keseriz. Yarım yufkayı tezgaha serip üzerine 3 kaşık harçtan koyar her yerine süreriz. İç harcımızı da yufkaya minik minik aralıklarla serpiştirir, ucundan içe doğru rulo olacak şekilde sararız. En son yufkayı bir ucundan tutup yuvarlak şekilde sararız ve ucunu altına gelecek şekilde tepsiye alırız.
  5. Bütün yufkalar bitene kadar işlemi devam ettiririz. Tepsiye dizilen böreklerin üzerine ayırdığımız yumurta sarısına bir kaşık sıvıyağ ekleyerek fırça yardımıyla süreriz. İsteğe göre çörekotu ve susam da serpebilirsiniz.
  6. 180 derecedeki fırında altı üstü kızarana kadar pişiririz. İlk sıcaklığı çıkınca afiyetle yeriz. 


Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...