Ana içeriğe atla

Kolay mantı


  Ramazanın başında yayınladığım Kayseri mantısını bükerken, oğlumun huysuzlukları ile karşılanca,mantıdan vaz mı geçildi sanıyorsunuz. Bilakis onun yerine yerine yeni çözümler arandı, aynı bildiğimiz mantı hamuru ve bildiğimiz mantı içi ile resimde gördüğünüz şekiller verildi. Pek bir pratik oldu, tadı yönünden tek farkı, benim merdane ile incecik açamamamdan kaynaklanan hafif kalın şekli oldu, bir mantı sever olarak bu beni rahatsız etmese de siz isterseniz hamurunuzu daha ince açabilirsiniz. Ben de bu olaydan sonra, oklavamı oğlumdan saklarken, daha kolay hatırlayabileceğim yere koymam gerektiği konusunda tecrübe edinmiş oldum.
 Malzemeler;

  • 2 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • tuz 1/2 tatlı kaşığı
içi için;
  • 300 gram kadar kıyma
  • 1 küçük soğan
  • tuz, karabiber, pul biber
üzeri için;
  • sarımsaklı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • tuz ve 1/2 çay bardağı kadar su





Yapılışı;

  1. Mantı malzemeleriyle, katı bir hamur yoğuruyoruz, hamurun üzerini örtüp 10 dakika kadar dinlenmeye alıyoruz.
  2. Bu arada içini hazırlıyoruz. Soğanı incecik doğruyoruz, yada rendeliyoruz, kıymanın üzerine alıp, tuz ve baharatları ekliyor, biraz yoğuruyoruz.
  3. Mantı hamurunu iki bezeye ayırıyoruz. Birini açabildiğimiz kadar ince açıyoruz, iki parmak genişliğinden daha az şeritler halinde kesiyoruz. 
  4. Kıymadan tam ortasına koyup, şerit boyunca resimdeki gibi yerleştiriyoruz.
  5. Hamurun iki ucunu birleştirip iyice kapatıyoruz. Mutfak makasıyla, küçük parçalar halinde kesiyoruz.
  6. Üzeri örtü serilmiş bir tepsiye alıyoruz. Üzerini örtmeden, iftara kadar bekletebilirsiniz, tabi çok sıcak olmamak kaydıyla,yoksa hamur cıvır, hava alan bir yerde tutarsanız hafif kurusa da iftara kullanılacak hale gelir.
  7. Tencereye 5 su bardağı suyu koyup,1 tatlı kaşığı tuz ekliyoruz, su kaynayınca mantıları üçer dörder atabilirsiniz.. Mantılar yeterli yumuşaklığa gelince, tencerenin suyunun yarısını süzüp, içine soğuk su ekliyoruz.
  8. Bir tavaya tereyağ ve sıvıyağları koyup, salçayı ekliyoruz. Biraz kavurunca, üzerine su ekleyip bir iki kaynatıyoruz. En son baharatları ekleyip, salçalı sosunu da hazırlamış oluyoruz.
  9. Servis ederken, mantıyı suyuyla birlikte alıyoruz, üzerine yoğurt, onun üzerine de salçalı sos ekleyip sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun...


Bu blogdaki popüler yayınlar

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Krep

Krep Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı un 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz veya şeker Yapılışı; Yumurtayı bir fiske tuzla köpürtün. Süt, yağ ve unu ekleyerek topak kalmayana kadar çırpın. Krep yapacağınız tavaya sadece en başta az miktarda sıvı yağ gezdirin, diğer krepleri pişirirken tavayı tekrar tekrar yağlamaya gerek yok. Isınan tavayı ocaktan alıp hafif eğik tutarak 1