Ana içeriğe atla

Bazlama Nasıl Yapılır




  Ankara'nın bazlaması meşhurdur. Ben de kayınvalidemlerde öğrendim bazlamayı. Bizim ekmeğimiz, ekşi mayalı ekmek olduğu için, bazlama yapmazdık. Onlar ise, ekmeğini günlük taze olarak yaparlar. Bazlama da onların yaptığı ekmeklerden biridir. Bazlamayı ısıtıp, içine tereyağ koyarlar ki çok güzel olur. Yada kaşar ve sucukla tostunu yaparız, onu da şiddetle öneririm.
  Bazlamayı aynı kayınvalidemden öğrendiğim gibi yaptım. İçine süt, yağ vs hiçbirşey kullanmadım. Hamuru aslında çok katı bir hamur olmaz, bu yüzden şekil vermesi yeni yapacaklar için biraz zor olabilir. Hamurunun yumuşak kıvamlı olması, bazlamanın daha iyi kabarmasını, ve arasının boşluk kalması bu sayede oluyor.
   Bildiğim bütün püf noktalarıyla bazlama yapımını vermek istiyorum. İyi bir bazlama yapmak için, ocağın altının iyi ayarlanması gerekiyor, ne olması gerekenden fazla (yoksa yanar ve içi hamur kalır) nede olması gerekenden az (bu kez de kurur yumuşacık pamuk gibi olmaz). Zaman zaman ayarı açıp kapatabilirsiniz.


Malzemeler;

  • 5 su bardağı un
  • 1/2 paket yaşmaya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 2,5 su bardağına yakın ılık su (suyu kontrollü kullanmanızı öneririm, ilk kez yapacaklar için hamurun biraz katı olması daha kolay şekil vermeyi sağlar.
Yapılışı;
  1. Mayaya bir kaşık şeker ekleyin, ılık su ile iyice ezin.
  2. 5 su bardağı un ekleyip, üzerine tuzu da ekleyin. Hamur yoğurun. İlk kez yapacaklara önerim, 1,5 su bardağı ılık su ile mayayı ezip, unu azar azar eklemek, sonra gerekirse bir bardak daha su ilave yapmaktır. Çünkü malum, hamur mayalanınca, daha da cıvıyacaktır.
  3. Hamurun üzerini kapatıp, iki katı oluncaya kadar mayalandırmaya alın.
  4. Hamurdan ben 6 bazlama çıkardım, yani hamuru altıya böldüm diyebilirim. Siz de benim gibi çok büyük bazlama yapmak istemiyorsanız, bu miktar yeterli olacaktır.
  5. Bir parça hamur alıp, biraz unla, yuvarlıyoruz, fazla da bastırmadan, örselemeden, sadece yuvarlayıp, masanın üzerine serdiğimiz temiz hamur bezimizin üzerine koyuyoruz.
  6. Hamur bitene kadar bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Bezle hamurların üzerini örtüp, ikinci mayalandırma aşamasına geçiyoruz. Bu bezeler biraz daha kabarınca, tavanın altını açabilirsiniz. 
  7. Bazlama yapmak için tavada önemli. Mesela mutlaka teflon olmalı, ve iyi kalite olursa, ısıyı daha iyi yayacağından, bazlamalar yanmadan pişirme imkanımız olur. 
  8. Birinci bezeyi alıp, biraz unla elimizle açarız, oklava yada merdane kullanmadan, sadece elimizle, mümkün olduğunca her yerini eşit  olarak açar, tavaya alırız.
  9. Tavada, bazlamanın üzeri pişme belirtisi verince, hemen tersini çeviririz, bir kez de bu şekilde diğer tarafını pişiririz. Bu esnada bazlamanın, kabarması, arasının boşluk olması makbuldür.
  10. Bütün bezeler için aynı işlemi gerçekleştiririz. Pişen bazlamalı,yine bezin üzerine koyarız. Burada dikkat etmemiz gereken nokta, üst üste koymamak, en azından sıcakken. Sıcaklığı geçince, yine üstünü örterek, bir kaba alırız. Afiyet olsun...


Bu blogdaki popüler yayınlar

Çerkez tatlısı tarifi

Kurban bayramına özel tatlı tarifi bayramda en kolay tatlı tarifi için çerkez tatlısı tarifi.... Hamur için: 3 su bardağı un 100 gram oda sıcaklığında margarin 2 çorba kaşığı yoğurt 1 çay bardağı irmik 20 gram yaş maya 2 adet yumurta 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu 1 çay kaşığı tuz Yeteri kadar su Hamurların üzerine sürmek için: 1 adet yumurta sarısı İç malzemesi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz 1 çay bardağı hindistancevizi 1 çay bardağı toz antepfıstığı Bir buçuk su bardağı pudraşekeri 7 adet yumurtanın akı Kızartmak için: Sıvıyağ Şerbeti için: 2 kg tozşeker 1 litre su Yarım limonun suyu Üzerine: Toz antepfıstığı Instructions Öncelikle tüm iç malzemeyi iyice karıştırıp, bir kenara alın. Şerbeti için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip, iki taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Hamur için unu tezgahın üzerine eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına margarin, yoğurt, irmik, maya, yumurta, rendelenmiş portakal kabuğu ve tuz ekleyin. Un hariç bütün malzemeyi...

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan ...

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sa...