Ana içeriğe atla

Trileçe

   Daha önce yemediğim bu tatlı, bir efsane oldu. Yapmayanı kalmadı desem yalan söylemiş olmam herhalde. Günümde arkadaşım Meral sağ olsun yapıp getirmiş. Malzemeler bakımından oldukça zengin, bol sütlü, çook lezzetli. Eğer siz de benim gibi daha önce yemediyseniz bilin ki çok şey kaçırıyorsunuz arkadaşlar.

Malzemeler;
Keki için;

  • 5 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 paket vanilin
  • 1 silme çay kaşığı kabartma tozu
  • bir çimdik tuz
Şerbeti için;
3 su bardağı süt
2 paket krema
1/2çay bardağı kahve kreması tozu

Üzeri için;
  • 1 paket meyveli sos (kuru toz olanlardan, çikolata sos gibi olanından)


Yapılışı;
  1. Fırını 160 derecede ayarlayın. Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın, beyazlara sarı hiç karışmasın.
  2. Beyazların içine bir çimdik tuz atarak iyice çırpın. Şekeri ekleyip daha da çırpın, öyleki ters çevirdiğinizde yere düşmeyecek kadar olmalı.
  3. Sarıları da iyice çırpın. Sonra tahta bir spatula ile, sarılarını yavaş yavaş beyaza ekleyin. Un, vanilin ve kabartma tozunu da azar azar ekleyin, bir taraftan da dikkatlice karıştırın,yumurtanın beyazları sönmesin.
  4. Kekimiz hazır olduğuna göre orta boy tepsiye alıyoruz. Tepsiyi tereyağ ile yağlayıp, keki döküyoruz ve fırına veriyoruz. Fırında pişme aşaması çok önemli.  Tepsinin üstü kızardığı halde içi pişmediyse, üzerine alüminyum folya örtüp, fırının derecesini 150 ye almanızı öneririz. Keki fırından çıkarmadan önce mutlaka kürdan testi ile pişip pişmediğini kontrol etmelisiniz.
  5. Kek ılınırken şerbeti hazırlıyoruz, Şerbeti bildiğimiz şerbetller gibi ocakta pişirmeyeceğiz. Süt ve kahve kreması tozunu birlikte köpürene kadar çırpıyoruz. Kremayı da ilave edip, iyice çırpıyoruz. Ilınan kekin üzerine her yerine değecek şekilde döküyoruz. Soğumaya alıyoruz.
  6. Orman meyveli sosu hazırlamaya başlıyoruz. Paketin üzerindeki talimatlara uyarak sosu pişiriyoruz ve ılımaya bırakıyoruz. Ilınan meyveli sosu, kekin üzerine eşit miktarda döküp, buzdolabına kaldırıyoruz. Afiyet Olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...