Ana içeriğe atla

Telli Baba Tatlısı


  Bu aralar sık sık görüyordum telli baba tatlısını. Üzerindeki ve içindeki kadayıflardan dolayı bu ismi aldığını düşünüyorum şahsen. Hazır ramazandayız, bayram falan derken şerbetli tatlı da paylaşmak lazım değil mi?
 Biz beğendik , hatta ertesi güne kalınca daha da bir güzel oldu. Misafirlerinize yapabileceğiniz bir tatlı, ayrıca da son derece bereketli.
  Ben karbonat kullandım tatlıda. Ver fırına izlediğimiz sıralarda, orada şerbetli tatlıların kekremsi bir tadı olması gerektiğini bunun için de kabartma tozu yerine karbanotın tercih edilebileceğini aynı zamanda da daha güzel kızarmasını sağladığını söylemişlerdi. Ben de bu yüzden karbonat kullandım tatlımda, sonuç gerçekten güzeldi. Denemeniz dileğiyle...
   Tarif Oktay Usta' dan uyarlamadır...

Malzemeler;

  • 200 gram oda sıcaklığında  tereyağ yada margarin
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 yumurta
  • 3,5 su bardağına yakın un
  • vanilin
İç malzemeleri;
  • 1 türk kahvesi fincanı kadar kadayıf (taze)
  • 1/2 çay bardağı hindistancevizi
  • 1 çay bardağı ceviz (irice cekilmiş)
Üzerine sürmek için;
  • bir tutam kadayıf
  • yumurta beyazı
  • isteğe göre kremşanti
  • süsleme şekerlemeleri
Şerbeti için;
  • 4,5 su bardağı şeker
  • 4,5 su bardağı su
  • 1/2 limon

Yapılışı;
  1. Öncelikle şerbeti kaynatıyoruz. Şeker ve suyu koyup karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz, bir iki tık kaynayınca içine yarım limon sıkıyoruz ve birkaç dakika sonra altını kapatıp, soğumaya alıyoruz.
  2. İçi için, kadayıfı biraz küçültüyoruz, üzerine hindistancevizi ve ceviz ekliyoruz.
  3. Hamuru için, iki yumurta, tereyağ, yoğurdu kaseye alıp iyice karıştırıyoruz. Sonra pudra şekeri ve vanilin ve karbanatı ekliyoruz. Karıştırıyoruz ve ardından un eklemeye başlıyoruz, ben 3,5 su bardağına yakın un kullandım, son bardağı kontrollü kullanın. 
  4. Hamurdan cevizden biraz küçük bezeler alıyoruz ve yuvarlıyoruz. Elimizde bezeyi yuvarlatarak açıyoruz ve ortasına hazırladığımız harçtan koyuyoruz ağzını kapatıyoruz. 
  5. Üzerini yumurta beyazına bulayıp küçük doğranmış kadayıfları da üzerine serpiştiriyoruz.
  6. Kapattığımız kısmı altına gelecek şekilde tepsiye yerleştiriyoruz.180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Tatlılar ılınınca bir tepsiye alıp, üzerine kaşıkla şerbetten teker teker döküyoruz. Bu şekilde tek tek dökmek şerbetin daha iyi işlemesini sağlıyor. 
  7. Soğuyunca isteğe göre köpürtülmüş kremşanti ve şekerlemelerle süsleyebilirsiniz.Afiyet Olsun... 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...