Ana içeriğe atla

Telli Baba Tatlısı


  Bu aralar sık sık görüyordum telli baba tatlısını. Üzerindeki ve içindeki kadayıflardan dolayı bu ismi aldığını düşünüyorum şahsen. Hazır ramazandayız, bayram falan derken şerbetli tatlı da paylaşmak lazım değil mi?
 Biz beğendik , hatta ertesi güne kalınca daha da bir güzel oldu. Misafirlerinize yapabileceğiniz bir tatlı, ayrıca da son derece bereketli.
  Ben karbonat kullandım tatlıda. Ver fırına izlediğimiz sıralarda, orada şerbetli tatlıların kekremsi bir tadı olması gerektiğini bunun için de kabartma tozu yerine karbanotın tercih edilebileceğini aynı zamanda da daha güzel kızarmasını sağladığını söylemişlerdi. Ben de bu yüzden karbonat kullandım tatlımda, sonuç gerçekten güzeldi. Denemeniz dileğiyle...
   Tarif Oktay Usta' dan uyarlamadır...

Malzemeler;

  • 200 gram oda sıcaklığında  tereyağ yada margarin
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2 yumurta
  • 3,5 su bardağına yakın un
  • vanilin
İç malzemeleri;
  • 1 türk kahvesi fincanı kadar kadayıf (taze)
  • 1/2 çay bardağı hindistancevizi
  • 1 çay bardağı ceviz (irice cekilmiş)
Üzerine sürmek için;
  • bir tutam kadayıf
  • yumurta beyazı
  • isteğe göre kremşanti
  • süsleme şekerlemeleri
Şerbeti için;
  • 4,5 su bardağı şeker
  • 4,5 su bardağı su
  • 1/2 limon

Yapılışı;
  1. Öncelikle şerbeti kaynatıyoruz. Şeker ve suyu koyup karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz, bir iki tık kaynayınca içine yarım limon sıkıyoruz ve birkaç dakika sonra altını kapatıp, soğumaya alıyoruz.
  2. İçi için, kadayıfı biraz küçültüyoruz, üzerine hindistancevizi ve ceviz ekliyoruz.
  3. Hamuru için, iki yumurta, tereyağ, yoğurdu kaseye alıp iyice karıştırıyoruz. Sonra pudra şekeri ve vanilin ve karbanatı ekliyoruz. Karıştırıyoruz ve ardından un eklemeye başlıyoruz, ben 3,5 su bardağına yakın un kullandım, son bardağı kontrollü kullanın. 
  4. Hamurdan cevizden biraz küçük bezeler alıyoruz ve yuvarlıyoruz. Elimizde bezeyi yuvarlatarak açıyoruz ve ortasına hazırladığımız harçtan koyuyoruz ağzını kapatıyoruz. 
  5. Üzerini yumurta beyazına bulayıp küçük doğranmış kadayıfları da üzerine serpiştiriyoruz.
  6. Kapattığımız kısmı altına gelecek şekilde tepsiye yerleştiriyoruz.180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Tatlılar ılınınca bir tepsiye alıp, üzerine kaşıkla şerbetten teker teker döküyoruz. Bu şekilde tek tek dökmek şerbetin daha iyi işlemesini sağlıyor. 
  7. Soğuyunca isteğe göre köpürtülmüş kremşanti ve şekerlemelerle süsleyebilirsiniz.Afiyet Olsun... 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a