Ana içeriğe atla

Sünger Pandispanya ve Bol Çikolatalı Yaşpasta


   İzgi' nin yılsonu programı için hazırlandı bu pasta. Bu kez pandispanyayı Bir Kase Lezzet Ayşeciğimin tarifi ile hazırladım. Kendisi tam bir pasta ustası olduğu için ayrıca da zaten has be has ustadır hem pastacı kremasını hem de pandispanyayı onun tarifiyle yaptım. Sonuç muhteşem oldu. Yani bunu ben söylemiyorum, okuldaki arkadaşları söylemiş, çünkü onlar yediler.
   Bazıları kitkat pasta diyor, bazıları dido pasta diyor, bazıları üzerindeki çikolatalar nedeniyle  bonibonlu vs pasta diyor. Ben de bol çikolatalı pasta demeyi uygun gördüm, çünkü içi de dışı da bol bol çikolatalıydı.

Malzemeler;
Pandispanya için;
  • 5 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağından az eksik un
  • 1 türk kahve fincanı ılık su
  • 5 kaşık kakao
  • 1 paket vanilin
  • 1/2 paket kabartma tozu
Yapılışı;
  1. Ben 24 cm lik kalıp kullandım. Tarifte 22 cmlik kalıp öneriyordu Ayşeciğim. Bu kekin boyunu biraz kısa tutabilir. Kalıbımızın altına göre yağlı kağıt seriyoruz. Kenarlarını yağlamıyoruz.
  2. Öncelikle un, kakao, kabartma tozunu karıştırıp iki kere eliyoruz, daha iyi kabarması için.
  3. Yumurta sarılarını bir kaseye, beyazlarını başka kaseye alıyoruz.
  4. Yumurta beyazlarına şekerin yarısını ekleyip, iyice çırpıyoruz. 3 kat olması, pamuk gibi kabarık olması gerekiyor.
  5. Yumurta sarılarına şekerin kalan yarısını ekleyip, iyice rengi açılana, şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Sarıların üzerine su ve vanilin ekleyip 20 saniye daha çırpıyoruz. Elenmiş kuru malzemeleri ekliyoruz. Birbirine karışıncaya kadar çırpıp, mikseri kaldırıyoruz.
  6. Kek malzemelerine yumurta beyazını azar azar ekleyip, tahta kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru yavaş yavaş karıştırıyoruz. Yumurtanın beyazı kekimizin kabarmasını sağlayacağı için nazikçe yapıyoruz. Malzemeler karışınca fazla karıştırmadan, yağlı kağıt serdiğimiz kalıbımıza döküyoruz.
  7. Tepsiyi tezgaha bir iki kez vuruyoruz ki arasında kalan hava kabarcığı çıksın kekimiz düzgün olsun. Fırını 170 dereceye ayarlayıp,  keki sürüyoruz. İlk 20 dakika fırının kapağını hiç açmıyoruz. Kekin pişmesi fırından fırına değişeceği için, kürdan testi yapmak faydalı olabilir tabi 20 dakikadan sonra. Eğer tam pişmemişse 150 dereceye alıp pişirmeye devam ediyoruz.
  8. Kek pişince biraz soğuyor. Bıçak yardımıyla kenarlarından geçip, kalıbın kelepçesini açıyoruz. Yağlı kağıdı çıkarıyoruz.  Biraz daha soğuyunca kesmeye hazır. Eğer pandispanya kesmeye yarayan aletiniz varsa eşit mesafede üç diliminiz olabilir. Benim yok ben bu yüzden ikiye kestim. Verdiğim pastacı kreması ölçüsü de bu yüzden daha az. Katları fazla oldukça aralarına sürdüğümüz krema da artacağından iki katına çıkartabilirsiniz.

Pandispanyamız hazır olduğuna göre sıra geldi, pastacı kremasını hazırlamaya. Krema yine Ayşe' ye ait. Benim pandispanyam iki katlı olduğu için ben kitkat çikolataların altından birazını kestim, eğer siz daha çok katlı yapacaksanız bu şekilde  boyu uzayacağı için kitkatları kesmeniz gerekmez. Ayrıca bu yaşpastada ben kremşanti kullanmadım. Bu krema yeterince tadını verdi.
Malzemeler;
  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 kaşık nişasta
  • 150 gram tereyağ
  • 80 gram sütlü çikolata

Süslemek için; 24 cmlik kalıp için
  • 10 paket dido çikolata
  • 5 paket mm çikolata yada bonibon
Yapılışı;
  1. Tereyağını tencereye alıp eritiyoruz, eriyince içine un katıp, biraz da unu kavurup, sütü ilave ediyoruz yavaş yavaş, bir taraftan da karıştırıyoruz ki, topaklanmasın.
  2. Sütü nişastayla karıştırıp ilave ediyoruz, azar azar. En son şekeri katıp, biraz kaynattıktan sonra, ocaktan alıyoruz. Vanilini ve çikolatayı indirince ilave ediyoruz. 10 dakika mikserde çırpıyoruz.
  3. Pandispanyayı ikiye kesiyoruz. Kelepçeli kalıbın kenarlarından sarkacak şekilde, streç film seriyoruz. Kalıba, birinci pandispanyayı koyup, bir türk kahve fincanı sütle ıslatıyoruz.
  4. Kremanın bir kısmını döküyoruz, isteğe göre üzerine fındıklar, çikolatalar yada muz  koyuyoruz, üzerini örtecek kadar krema daha döküyoruz, kremanın  1/3 ünü ayırıyoruz, kapatıp kaldırıyoruz. Keki de buzdolabına kaldırıyoruz.
  5.  Kek kendini çektikten sonra dolaptan çıkarıp, kremayı bir kez daha mikserle çekiyoruz, gerekirse biraz süt ile açabilirsiniz. Kekin her yerini bu krema ile buluyoruz.
  6.  Dido çikolataları tek tek kırıp kremaya yapıştırıyoruz. Kurdela ile bağlıyoruz. Ortasına ise     bonibon tarzı renkli çikolatalı döküyoruz, kreması görünmeyecek şekilde her yerini kaplıyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a