Ana içeriğe atla

Kayseri Mantısı VE Hoşgeldin Ramazan


  Hayırlı Ramazanlar Sevgili Dostlar
Ramazanın ikinci gününe geldik ama ben bir türlü yayın yapamadım. Neyse, ramazanda mümkün oldukça, iftara yada sahura yakışacak şeyler yayınlamak niyetiyle, bugün Kayseri mantısı paylaşmayı uygun gördüm. Eminin sevmeyeni de yoktur.
  İki su bardağı undan yetmeyecekmiş gibi gelse de 5 kişiye yetecek kadar mantı çıktı. Sağ olsun Komşum Fatma gelmeseydi bu kadarcık mantıyı bile yapamayacaktım. Oğlumun huzursuzlukları yine hat safhada çünkü. Mantının yapımını hepiniz biliyorsunuz fakat ben yine de tarif bulunsun diye vermek istiyorum.
  Ramazan ayından mümkün mertebe istifade edip, hayırlısıyla bayrama eriştirsin Rabbim hepimizi. Amin.

Malzemeler;
  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 küçük soğan
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 150 gram kadar kıyma
  • karabiber, tuz
Sosu için;

  • 1 dolu kaşık salça
  • 1 kaşık tereyağ
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • pul biber
  • yoğurt




Yapılışı;
  1. Bir kabın içine, un, tuz, yumurta,tuz katıp karıştırıyoruz. 1/2 su bardağı kadar ılık su ile çok da yumuşak olmayan bir hamur yoğuruyoruz. Hamurun üzerini örtüp, kenara alıyoruz, kıymayı hazırlayana kadar kenarda bekliyor.
  2. Kıymanın üzerine soğanı incecik rendeliyoruz. Üzerine tuz, karabiber isteğe göre pul biber ekleyip, birazcık yoğuruyoruz.
  3. Hamuru iki bezeye ayırıyoruz. Çok da incecik olmayacak şekilde açıp, küçük karelere kesiyoruz. Hazırladığımız kıymadan üzerine küçücük kıymalar koyup resimdeki gibi dört ucundan tutup parmağımızla bastırarak kapatıyoruz. Hafifçe un dökülmüş tepsiye yada bir temiz bez üzerine yaptığımız hamurları koyuyoruz.
  4. Ben yaptığım mantılar için 7 su bardağına yakın suyu kaynattım, içine yarım tatlı kaşığı kadar  tuz kattım. (suyu tencerenin yarısı şeklinde düşünebilirsiniz)
  5.  Su kaynayınca mantıları içine salıyoruz, arada karıştırıp, mantıların yumuşamasını bekliyoruz. Bu arada ocağa yakın olmakta fayda var çünkü taşabiliyor.
  6. Üzeri için isteğe göre sarımsaklı yada sarımsaksız yoğurt hazırlıyoruz. Salçalı sos içinse, bir küçük tavaya biraz sıvıyağ, bir kaşık da tereyağ katıp, eritiyoruz. Üzerine, 1 dolu kaşık domates salçası koyup yağda kavuruyoruz. Mantının suyundan birkaç kaşık alıp, salçaya ekliyoruz ve koyu sos haline gelinceye kadar karıştırıyoruz. 
  7. Mantılar pişince, tencerenin üzerine soğuk su döküyoruz ve fazlasını süzüyoruz. Tabaklara alıp, üzerine yoğurt ve üzerine salçalı sos döküp afiyetle tüketiyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...