Ana içeriğe atla

Arkadaş Günümden - Islak Pasta

   İzgisu'nun, anaokulu arkadaşlarından bazı velilerle 5 yıldır bir arkadaş grubu kurduk. O kadar samimi olduk ki, sanki her biriyle birer kardeş gibi olduk. 5 yıldır, günler yapıyoruz. Bu kez ikinci turu dönmek istediler, fena olmadı hani. 
   Bu günlerin bir özelliği var, günde herkes birşeyler yapıp getiriyor. Ev sahibi çoğu kez bir salata yapıyor, gerisini arkadaşlar getiriyor. Benim masamdakileri de  onlar yapıp getirdi. Ben sadece ıslak pasta yaptım. 

   Halime- dereotlu poğaça, Nuray- katmer poğaça, Meral- trileçe, Nurcan- rus salatası, Emsal- sigara böreği, Hicran-yaprak sarma, Canan ise peynirli çörek getirmiş. Hepsi de sağolsunlar, herşey çok güzeldi. Siz hep gelin olur mu kızlar ;)



Günümüz tabii ki de ramazandan 15 gün kadar önceydi. Islak pasta tarifi, yine instagramdan aldığım bir tarif, tarifin sahibi farklı tarifler mutfağı. Adından da anlaşılacağı gibi bu pastanın keki ıslak oluyor. Yazın yemesi daha bir hoş olsa da her daim yenilebilecek güzel ve lezzetli bir pasta bu.
Malzemeler;
Pandispanyası için;

  • 3 yumurta (oda ısısında)
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1,5 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • 1/2 su bardağı un
  • 1/2 paket kabartma tozu
Kreması için;
  • 1 paket kakaolu kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 3 yemek kaşığı labne peyniri
Ara katı için;
  • 1 paket sade kremşanti
  • 1 su bardağına yakın soğuk süt

Pandispanyayı ıslatmak için;
  • 1,5- 2 su bardağı kadar süt
Yapılışı;
  1. Yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar iyice çırpılır. 
  2. Bir taraftan çırpma işlemi devam ederken bir taraftan da sıcak su eklenir. Elekten geçirilmiş un, kakao ve kabartma tozu ilave edilir. (birden dökülmeyecek, köpüklerin sönmemesi gerekiyor)
  3. Kek kalıbımızın altına kendi ölçülerinde yağlı kağıt kesilir. Kenarları yağlanmaz. Kek hamurunu döker, tezgaha bir iki kez vururuz.
  4. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık 25 dakika kadar pişiririz. Kürdan testiyle kontrol edip, fırını kapatırız. Keki soğumaya alırız, bir gün önceden yapılırsa kek, daha iyi kesilirmiş bilginize.
  5. Kremasını hazırlamaya başlarız. Kremşantiyi sütle çırpıp, dolapta bir süre bekletiriz. Aynı zamanda sade kremşantiyi de sütle çırpıp onu da dolaba alırız.
  6. Kakaolu kremşantiyi çıkartıp, labne ekleriz, çırparız.
  7. Kalıbımızın altına streç film sereriz kenarlarından taşacak şekilde. Böylece servis tabağına alırken büyük kolaylık sağlıyor.
  8. Keki ikiye keseriz.Alt kısmını kalıba yerleştiririz. Bir bardak kadar sütle ıslatırız.
  9. Kekin üzerine hazırladığımız kremanın 2/3 ünü dökeriz. (kakaolu olan). İsteğe göre kremanın üzerine damla çikolata vs, dökebilirsiniz.
  10.  İkinci parçasını yine sütle ıslatıp, üstüne kapatırız. Sade kremşantiyi ıslak kekin üzerine süreriz.
  11. Kalan kakaolu kremayı da üzerine sıvarız, dolaba soğumaya alırız. Servis etmeden önce istediğimiz şekilde süsleriz. (ben evdeki bonibonları kullandım) Afiyet olsun...



Bu blogdaki popüler yayınlar

Çerkez tatlısı tarifi

Kurban bayramına özel tatlı tarifi bayramda en kolay tatlı tarifi için çerkez tatlısı tarifi.... Hamur için: 3 su bardağı un 100 gram oda sıcaklığında margarin 2 çorba kaşığı yoğurt 1 çay bardağı irmik 20 gram yaş maya 2 adet yumurta 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu 1 çay kaşığı tuz Yeteri kadar su Hamurların üzerine sürmek için: 1 adet yumurta sarısı İç malzemesi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz 1 çay bardağı hindistancevizi 1 çay bardağı toz antepfıstığı Bir buçuk su bardağı pudraşekeri 7 adet yumurtanın akı Kızartmak için: Sıvıyağ Şerbeti için: 2 kg tozşeker 1 litre su Yarım limonun suyu Üzerine: Toz antepfıstığı Instructions Öncelikle tüm iç malzemeyi iyice karıştırıp, bir kenara alın. Şerbeti için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip, iki taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Hamur için unu tezgahın üzerine eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına margarin, yoğurt, irmik, maya, yumurta, rendelenmiş portakal kabuğu ve tuz ekleyin. Un hariç bütün malzemeyi...

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan ...

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sa...