Ana içeriğe atla

Arkadaş Günümden - Islak Pasta

   İzgisu'nun, anaokulu arkadaşlarından bazı velilerle 5 yıldır bir arkadaş grubu kurduk. O kadar samimi olduk ki, sanki her biriyle birer kardeş gibi olduk. 5 yıldır, günler yapıyoruz. Bu kez ikinci turu dönmek istediler, fena olmadı hani. 
   Bu günlerin bir özelliği var, günde herkes birşeyler yapıp getiriyor. Ev sahibi çoğu kez bir salata yapıyor, gerisini arkadaşlar getiriyor. Benim masamdakileri de  onlar yapıp getirdi. Ben sadece ıslak pasta yaptım. 

   Halime- dereotlu poğaça, Nuray- katmer poğaça, Meral- trileçe, Nurcan- rus salatası, Emsal- sigara böreği, Hicran-yaprak sarma, Canan ise peynirli çörek getirmiş. Hepsi de sağolsunlar, herşey çok güzeldi. Siz hep gelin olur mu kızlar ;)



Günümüz tabii ki de ramazandan 15 gün kadar önceydi. Islak pasta tarifi, yine instagramdan aldığım bir tarif, tarifin sahibi farklı tarifler mutfağı. Adından da anlaşılacağı gibi bu pastanın keki ıslak oluyor. Yazın yemesi daha bir hoş olsa da her daim yenilebilecek güzel ve lezzetli bir pasta bu.
Malzemeler;
Pandispanyası için;

  • 3 yumurta (oda ısısında)
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1,5 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • 1/2 su bardağı un
  • 1/2 paket kabartma tozu
Kreması için;
  • 1 paket kakaolu kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 3 yemek kaşığı labne peyniri
Ara katı için;
  • 1 paket sade kremşanti
  • 1 su bardağına yakın soğuk süt

Pandispanyayı ıslatmak için;
  • 1,5- 2 su bardağı kadar süt
Yapılışı;
  1. Yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar iyice çırpılır. 
  2. Bir taraftan çırpma işlemi devam ederken bir taraftan da sıcak su eklenir. Elekten geçirilmiş un, kakao ve kabartma tozu ilave edilir. (birden dökülmeyecek, köpüklerin sönmemesi gerekiyor)
  3. Kek kalıbımızın altına kendi ölçülerinde yağlı kağıt kesilir. Kenarları yağlanmaz. Kek hamurunu döker, tezgaha bir iki kez vururuz.
  4. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık 25 dakika kadar pişiririz. Kürdan testiyle kontrol edip, fırını kapatırız. Keki soğumaya alırız, bir gün önceden yapılırsa kek, daha iyi kesilirmiş bilginize.
  5. Kremasını hazırlamaya başlarız. Kremşantiyi sütle çırpıp, dolapta bir süre bekletiriz. Aynı zamanda sade kremşantiyi de sütle çırpıp onu da dolaba alırız.
  6. Kakaolu kremşantiyi çıkartıp, labne ekleriz, çırparız.
  7. Kalıbımızın altına streç film sereriz kenarlarından taşacak şekilde. Böylece servis tabağına alırken büyük kolaylık sağlıyor.
  8. Keki ikiye keseriz.Alt kısmını kalıba yerleştiririz. Bir bardak kadar sütle ıslatırız.
  9. Kekin üzerine hazırladığımız kremanın 2/3 ünü dökeriz. (kakaolu olan). İsteğe göre kremanın üzerine damla çikolata vs, dökebilirsiniz.
  10.  İkinci parçasını yine sütle ıslatıp, üstüne kapatırız. Sade kremşantiyi ıslak kekin üzerine süreriz.
  11. Kalan kakaolu kremayı da üzerine sıvarız, dolaba soğumaya alırız. Servis etmeden önce istediğimiz şekilde süsleriz. (ben evdeki bonibonları kullandım) Afiyet olsun...



Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

LORLU ANNE KURABİYESİ

 Bugün ülkemiz için önemli bir gün. Hayırlısıyla, vatandaşlık görevimizi yerine getireceğiz. Şu parti bu parti meselesi değil, ülkemiz için hangisi hayırlıysa o yada onlar gelsin inşallah diyorum. Rabbim hayırlara vesile etsin.  Bu kurabiyeler, yoğurt yapmak için aldığım süt kesilince, kesilen sütten lor yapmamla meydana geldi.  Eskilerden annelerimizin yaptığına benzettiğim için, anne kurabiyesi de demek istedim ismine. Biraz kıtır oluyor üzerindeki şekerden dolayı. Biz çok severek tükettik umarım sizler de beğenirsiniz. Eskileri yad edelim biraz olmaz mı ? Malzemeler; 2 yumurta (birinin beyazı üzerine) 250 gram tereyağ (oda sıcaklığında) 1 su bardağı toz şeker 1 paket kabartma tozu ( 1 çay kaşığı dolu karbonat kullandım ben daha güzel kızarması için) isteğe göre portakal kabuğu rendesi yada vanilin 1,5 su bardağı tuzsuz lor peyniri aldığı kadar un üzeri için biraz toz şeker Yapılışı; Yumurtanın birinin beyazını ayırırız. Şeker ile yumurtayı şeker eriyinceye kadar çırpar...