Ana içeriğe atla

ACILI PATLICAN YEMEĞİ


   Köye gittiğimde babaannem yaptı bu yemeği. İçinde et ve türevleri yok. Zeytinyağıyla da yapılabilir tabi ama biz bu sefer hakiki ayçiçek yağı kullandık. Hakiki ayçiçek yağı bizim marketlerden aldığımızdan daha koyu renkli oluyor, işlemden geçmemiş olduğu için. Tencereye koyduğunuzda mutfağınıza muhteşem bir ayçiçeği kokusu yayılıyor. Annem biraz da bizim için koydu sağolsun, ben de yemeklerimde severek tüketiyorum.
   İçine eklediğimiz acı biberler bu yemeğe asıl dokunuşu yapıyor. Bol soğanlı, bol biberli diyebiliriz. Siz isterseniz içine etsu tablet yada etsuyu da ekleyebilirsiniz. Ben sadece sebze çeşniyi tercih ettim, tadını katmerlendirmesi için.

Malzemeler;

  • 1 büyük boy bostan patlıcan, yada iki orta boy patlıcan
  • 2 orta boy soğan
  • 1 kapya biber
  • 2-3 tane sivri acı biber
  • 1 büyükçe kabukları soyulmuş domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı sebze çeşni
  • 2 diş sarımsak
  • ayçiçek yağı tuz
Yapılışı;
  1. Patlıcanı alaca soyup, tuzlu suyun içinde 30 dakika bekletiyoruz.
  2. Soğanı iri iri doğrayıp, tencereye yağ koyuyoruz ve soğanları atıyoruz.
  3. Soğanların arkasından irice doğranmış sarımsakları ve salçayı koyup az kavuruyoruz.
  4. Biberleri ve doğranmış domatesi ekliyoruz. Kavurmaya devam ediyoruz.
  5. Patlıcanların suyunu süzdürüp sıkıyoruz ve tencereye alıyoruz. Sebze çeşnisi, tuz ve karabiber ekliyoruz.
  6. Yeterince kavrulunca, üzerine yaklaşacak kadar sıcak su ekliyoruz. Ocağın altını kısıp kapağını kapatıyoruz. Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çerkez tatlısı tarifi

Kurban bayramına özel tatlı tarifi bayramda en kolay tatlı tarifi için çerkez tatlısı tarifi.... Hamur için: 3 su bardağı un 100 gram oda sıcaklığında margarin 2 çorba kaşığı yoğurt 1 çay bardağı irmik 20 gram yaş maya 2 adet yumurta 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu 1 çay kaşığı tuz Yeteri kadar su Hamurların üzerine sürmek için: 1 adet yumurta sarısı İç malzemesi için: 1 su bardağı dövülmüş ceviz 1 çay bardağı hindistancevizi 1 çay bardağı toz antepfıstığı Bir buçuk su bardağı pudraşekeri 7 adet yumurtanın akı Kızartmak için: Sıvıyağ Şerbeti için: 2 kg tozşeker 1 litre su Yarım limonun suyu Üzerine: Toz antepfıstığı Instructions Öncelikle tüm iç malzemeyi iyice karıştırıp, bir kenara alın. Şerbeti için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ekleyip, iki taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Hamur için unu tezgahın üzerine eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına margarin, yoğurt, irmik, maya, yumurta, rendelenmiş portakal kabuğu ve tuz ekleyin. Un hariç bütün malzemeyi...

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan ...

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sa...