Ana içeriğe atla

Peynirli Tava Böreği


  Nihayet gelebildim. Çok şükür kavuşturana diyeyim ve hemen tarife geçeyim.
 Peynirli tava böreği, yıllardır yaptığım bir tarif. Bloğu yeni açtığım yıllarda da daha önceden patlıcanlısını yapmıştım. Her şekilde çok güzel oluyor, ayrıca da çok pratik.
  Özellikle de pazar sabahlarında kahvaltımıza eşlik ediyor.
  Yukardaki resimde biraz şekilsiz çıkmış. Bunun sebebi benim yufkalarımın dolapta biraz beklemiş olması. Siz taze yufkalardan yaparsanız şekli çok düzgün olacaktır. Ayrıca da lezzeti çok güzel, benden söylemesi...
 Malzemeler:

  • 3 adet yufka
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/3 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/4 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
Arası için:
  • 150 gram kadar beyaz peynir
  • bir tutam ince doğranmış maydanoz
Yapılışı:
  1. Yumurtayı bir kaseye kırıp üzerine sıvıyağ, yoğurt ve suyu iyice çırpıyoruz. Üzerine bir çay kaşığı kabartma tozu ekleyip karıştırıyoruz.
  2. Peynirle maydanozu karıştırıyoruz.
  3. Yapışmaz tavanın tabanına bir kaşık kadar sıvıyağ koyuyoruz. Yufkalarından birincisini tavaya yerleştiriyoruz. Kenarları dışarıda kalacak şekilde tam ortalıyoruz.
  4. Yufkanın içine iki kaşık kadar hazırladığımız karışımdan koyuyoruz ve bu karışımı fırçayla her yerine sürüyoruz.
  5. İkinci yufkayı elimizle küçük parçalara ayırıyoruz. Yarısını bölüp tavadaki yufkanın üzerine serpiştiriyoruz. Yine birkaç kaşık hazırladığımız yoğurtlu karışımdan koyuyoruz. Sonra yufkanın ikinci yarısını daha parçalayıp tavaya koyuyoruz. Yine üzerine yoğurtlu karışım ve ikinci yufka bu şekilde bitince, peynirli karışımı her yerine düzgünce seriyoruz. 
  6. Üçüncü yufka için de ikinci yufkada yaptığımız gibi parçalayıp soslayarak bitiriyoruz.
  7. En son sosun bir kısmını ayırıp, birinci yufkanın kenarlarda kalan kısımlarını kenarlardan tutup arasına sos sürerek birleştiriyoruz ve üzerini tamamen bu birinci yufka ile kapatıyoruz.
  8. Ocağı yakıp, kısık ateşte, tavanın ağzı kapalı olarak pişiriyoruz. 
  9. Böreğin diğer tarafını da aynı şekilde pişiriyoruz. Afiyet Olsun...




Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a