Ana içeriğe atla

Patlıcan Kebabı


 Patlıcan sezonu açıldığından mıdır nedir, şu sıralarda gerek instagramda gerekse diğer paylaşım sitelerinde bolca görür olduk patlıcan kebabını. Patlıcan kebabının değişik versiyonlarını yapmış olsam da itiraf etmeliyim bu şekildeki görüntüsü beni de cezbetti.
  Bir de canım komşum Fatmacığımın yapıp bana da denemem için getirdiği patlıcan kebabı aklımın bir köşesinde duruyorken sebep oldu bu paylaşımlar.
  Patlıcan kebabının bu şekilde ev ortamında yapılması aslına pek de yakışık almıyor doğrusu. Patlıcanları yeterince çiğ kalmadan pişirebilmek ve ete yeterli yumuşaklığı verebilmek bu işin püf noktası.
  Ben patlıcanların yeterince pişmesi için yeni dünya kebabında kullandığım gibi yağlı kagıtla heryerini kapadım sonra da üstünden küçük delikler açtım, bu şekilde 40 dakikaya yakın pişirdikten sonra üstünü açıp biraz da üstünü pişirdim. Yine yenidünya kebabında yaptığım gibi üzerine sarımsaklı sıvıyağlı sos sürdüm ki patlıcanlar yumuşasın diye.
  Kıymaya gelince kebaplarda aslolan içine yumurta soğan vs katılmadan köfteler yapılmasıdır. Ben de buna istinaden kıymayı bu tür malzemeler kullanmadan sıvıyağ ile yumuşatmaya çalıştım. Tabi bu durumda kıymanın yarı yarıya kuzu ve dana kıyması kullanılması yada köfteye kuyruk yağı ilave edilmesi de ayrıca tadını katmerleştirecektir. Benden söylemesi...

Malzemeler;

  • 4-5 adet patlıcan (büyüklüğüne göre)
  • 500 gram iki kere çekilmiş kıyma
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • tuz karabiber, pul biber
  • arasına koymak için domates,biber, kuru soğan
  • sosu için;
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1/2 küçük fincan kadar sıvıyağ
  • 3-4 diş sarımsak
  • isteğe göre 1 kaşık nar ekşisi

Yapılışı;
  1. Patlıcanları yıkayıp, bir parmak genişliğinde yuvarlak kesiyoruz ve tuzlu suya atıp 20 dakika kadar bekletiyoruz.
  2. Kıymayı bir kaba alıp üzerine 2 kaşık sıvıyağ katıyoruz, tuz karabiber ve pul biber katıp yoğuruyoruz, üzerini streçleyip buzdolabına alıyoruz.
  3. Patlıcanları sudan çıkarıp fazla suyunu havlu ile alıyoruz.
  4. Kıymadan büyükçe cevizler büyüklüğünde alıp yassı yuvarlak köfteler yapıyoruz.
  5. Tepsinin altını çok az sıvıyağ yada tereyağ ile yağlıyoruz. Bir patlıcan, bir köfte şeklinde diziyoruz. Ortası boş kalırsa buraya domates, soğan biber yerleştiriyoruz.
  6. Bir kaba salçayı koyuyoruz ve üzerine tuz koyarak biraz da su koyarak eritiyoruz.
  7. Sarımsakları ince ince doğrayıp, iki kaşık sıvıyağ ilave ediyoruz. İsteğe göre nar ekşisi ve tuz da ilave edip, tepsidekilerin üzerine fırça ile sürüyoruz.
  8. Salçayı biraz su ve tuz ile ezip, köftelerin üzerine döküyoruz. (Salçalı su tepsinin yarısına gelsin) 
  9. Tepsinin üzerini yağlı kağıtla kapatıyoruz. Yağlı kağıdın kenarlarını tepsinin içine sokup üzerinden birkaç delik açıyoruz. 200 derecede 40 dakika kadar pişiriyoruz. Sonra üzerini açıp resimdeki şekli alana kadar daha pişiriyoruz. Afiyet olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...