Ana içeriğe atla

Sütlü Tatlı (En Kolayından)


O,  üç,  kutlu ayın,  birincisi olan recep ayına girdik hayırlısıyla. Rabbim bu sene de Ramazan-ı Şerif'e ulaştırıp,   üç ayda hakkıyla ibadetimizi yapmamızı nasip eder inşallah.

 Bu sütlü tatlı artık benim klasiğim oldu. İlk kez yaptığımda, çocuklar vakitsiz bir zamanda sütlü tatlı istemişlerdi. Ben de evdeki malzemeleri kullanarak, aslında çok da yabancı olmadığımız o malzemeleri birleştirip oluşturdum. Şimdi diyeceksiniz ki bu tarif bende de var. Olması kuvvetle muhtemeldir, çünkü 1 kg süte katılan un ve nişasta hatta şeker miktarı çoğu vakit eş gibi birşeydir.
Günümden tutun, arkadaşlara, hatta evdeki misafirlere kadar pek çok kere yapılıp, çok beğenildi. Umarım sizler de beğenirsiniz. Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler:
Muhallebisi için:

  • 1 kg süt
  • 1 su bardağından iki parmak eksik şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı dolusu un
  • 2 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 1 limonun kabuğu
  • 1 paket sade kremşanti
Alt Tabanı İçin:
  • 1 paket petübör bisküvi yada bir küçük kase kek 
  • (Ben imamsarığından artan kısımları poşetleyip buzluğa kaldırmıştım, onları rondoda çekip, öyle kullandım)
  • 2 kaşık oda sıcaklığında tereyağ yada yumuşak margarin
Üst Kısmı İçin:
  • 1/2  paket çikolata sosu
  • 1,5 su bardağı kadar süt

Yapılışı:  

  1. Kekleri yada bisküvileri rondoya atıp, üzerine 2 kaşık yumuşak tereyağ yada margarin katıyoruz. Birlikte iyice çekiyoruz. (Bu esnada içine fındık yada ceviz de ekleyebilirsiniz, öylesi de çok güzel oluyor)
  2. Rondodan çıkardığımız keki, tepsimizin altına seriyoruz. Elimizle biraz bastırıp, düzleştiriyoruz.
  3. Tencereye 1 kg sütü koyup, üzerine şeker, un, nişasta, bir yumurtanın sarısı, limon kabuğu rendesi koyup karıştırıyoruz. Ocağa alıp sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
  4. Ocaktan indirdiğimiz muhallebimizi, biraz bekletiyoruz. Sonra üzerine kremşantiyi öylece katıp, hızlı ayarda çırpıyoruz. Hemen hazırladığımız kek tabanının üzerine düzgünce seriyoruz. Ilıması için kenara alıyoruz.
  5. 1/2 paket çikolata sosunu 1,5 su bardağı kadar süt katıyor karıştırıyoruz. Ocağa alıp pişiriyoruz. Ocaktan indirip, ılımaya bırakıyoruz. 
  6. Çikolata sosu ılınınca sütlü tatlının üzerine döküp, üzerini düzleştiriyoruz. Dolapta en az 2 saat soğutuyoruz. İsteğe göre üzerine çikolata taneleri, portakal kabuğu rendesi, fıstık yada hindistancevizi ile süsleyebilirsiniz. Afiyet Olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...