Ana içeriğe atla

Simit Poğaça (Kaşarlı)


Simit poğaçalar pişerken mutfaktaki kokulara benim ufaklıklar bile kayıtsız kalamadı.
Susamın ısıya maruz kalınca etrafa yaydığı koku beni hep cezbetmiştir. Bunun sebebinin, genlerimde atalarımdan dedelerimden kalan yemeklerde susam yağı kullanma geleneğinin olduğunu düşünüyorum :)
Benim köyümde susam ekilirmiş eskiden, hatta köyümüzde yağhaneler varmış, bu susamları yağhaneye götürüp yağ çıkartırlar ve yemeklerinde bu yağı kullanırlarmış.
Dedem hep derdi kulakları çınlasın, susam yağı yemeklerde kullanılırken güzel güzel kokardı diye.
Susamı ve simiti neden bu kadar sevdiğimin kendimce geçmişle kurduğum bağlantısı bu. Tabi bu benim kendi hüsnükurumtum da olabilir :)
Eskiden fakirlikten bahsederdi dedem. Bilecik ve çevresi Kurtuluş Savaşı'nın en şiddetli geçtiği yerler olduğu için, köylerinde çalışacak erkek bile kalmamış bir dönem. Bu fakirlik içinde kullandıkları yağ susam yağı. Şimdi bana göre belki de büyük bir zenginlik. Siz ne dersiniz?

(39 adet poğaça çıktı)
Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı kuru maya (yada ona eşdeğer başka maya çeşidi)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Mayayı hazırlamak için 1/2 çay bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 100 gram margarin (margarini tavada eritin) tereyağ da olur tabi
  • 1/2 yemek kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
Sosu için:
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 3 yemek kaşığı su
  • 1,5 türk kahve fincanı susam
Arası için:
  • 150 gram kadar kaşar


Yapılışı:
  1. Ben kuru maya kullandığım için, öncelikle mayayı bir çay bardağına alıyorum, üzerine bir yemek kaşığı şekeri koyup, yarısına kadar ılık su koyuyorum. Bu şekilde 10 dakika kadar bekletiyorum böylece maya kullanıma hazır hale geliyor.
  2. Margarini (yada tereyağını) tavada eritiyoruz.
  3. Mayayı yoğurma kabına alıyoruz, ılık süt, ılık su ve sıvıyağı ekliyoruz. Margarin ve tuzu ekliyoruz karıştırıyoruz. Azar azar un ilavesi yapıyoruz. Bir taraftan yoğurup, ele yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz. Mayalanması için üzerini örtüp ılık bir yere kaldırıyoruz.
  4. Susamları yapışmaz bir tava yada tencereye alıp, renk alıncaya kadar tahta kaşıkla karıştıra karıştıra kavuruyoruz.
  5. 2 yemek kaşığı pekmeze 3 kaşık su ekleyip bir tabağa alıyoruz.
  6. Kaşarları küp küp doğruyoruz.
  7. Hamur iki katına kadar çıkınca, hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıyoruz. 39 adet çıktı benim hamurumdan. 
  8. Bir tane beze alıp, elimizle yada merdane ile küçük açıyoruz, oval olacak şekilde iki kenarından uzatıyoruz. Ortasına küp küp doğranmış kaşarlardan koyuyoruz. Oval ucun bir köşesinden başlayıp hamuru iyice yapıştırarak ağzını kapatıyoruz.
  9. Hamuru alıp önce pekmeze sonra susama batırıyoruz ve tepsiye diziyoruz.
  10. Bütün bezeler için aynı işlemi gerçekleştiriyoruz. Poğaçaların üzerine paralel iki çizik çekiyoruz. 170 dereceli fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a