Ana içeriğe atla

Kıymalı Kasımpatı Çöreği



 Hayırlı Pazarlar Sevgili Dostlar,
Kasımpatı çöreğini pinterestte görünce denemek istemiştim. Yabancı bir siteden uyarladım bu tarifi.
Bir takım değişiklikler yapıp çöreğin şeklini onların verdiği şekilde yaptım.
Kasımpatı denmesinin sebebi ise şeklinin kasımpatı çiçeğine benzemesi olsa gerek :)
Eğer çöreğinizin daha büyük daha şekilli olmasını istiyorsanız, su bardağından daha büyük bir kalıp kullanmalısınız, yok benim gibi lokmalık olsun istiyorsanız o zaman yine su bardağını kalıp yerine kullanıp elinizle de biraz yassılaştırıp büyütmeniz gerekecek.
İkinci püf noktası ise, kaşarın eriyip soğuyunca sertleşmesi ve kıymayı kaplaması, bunun önüne geçmek istiyorsanız, özelliklerini bildiğiniz fazla erimeyen çok katı da kalmayan farklı bir peynir seçmeniz olacaktır.
Ha bu haliyle de çok güzeldi, hakkını yiyemem. Ellerime sağlık ne diyeyim :)
Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine)
  • 6 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
İç Harcı
  • 250 gram kaşar rendesi 
  • 200 gram kıyma
  • 1 küçük soğan
  • karabiber, tuz
  • yeteri kadar su
Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt

Yapılışı:
  1. Hamuru hazırlamakla işe başlıyoruz. Öncelikle benim gibi kuru maya kullanacaksanız (instant değil), mayayı bir bardağı koyup üzerine bir kaşık şeker ekliyoruz ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyip 15-20 dakika kadar mayanın gelmesini bekliyoruz.
  2. Mayayı yoğurma kabına alıp, üzerine süt, yoğurt, sıvıyağ, yumurta beyazı ve tuz ekliyoruz, karıştırıyoruz.
  3. Azar azar un ilavesi yaparak ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Üzerini örterek mayalanmaya bırakıyoruz.
  4. İç harcını hazırlarken, kıymayı kaseye alıp üzerine soğanı rendeliyoruz. Tuz ve karabiber ekleyip, şimdilik bırakıyoruz.
  5. Kaşarı rendeliyoruz. Hamuru tekrar yoğurup, ikiye kesiyoruz. Tezgahta hamuru 0.5 cm kadar kalınlığında açıyoruz (ince olacak ama yufka gibi de değil tabi).
  6. Açtığımız hamuru su bardağı ile kesiyoruz. (su bardağı genişliği büyük olursa daha iyi olur, böylece şekil daha güzel ortaya çıkar)
  7. Kestiğimiz yuvarlak hamurları elimizle de biraz açıyoruz.
  8. Kıymalı harcın içine kaşıkla su ekliyoruz, biraz karıştırıyoruz. Hamura kolay sürülebilir olması gerekiyor, bu nedenle iki kaşık ekleyip karıştırmanızı sonra tekrar ekleyerek kıvamına bakmanızı öneririm.
  9. Yuvarlak açtığımız hamurun içine kıymayı yayıyoruz, üzerine kaşar rendesi koyuyoruz. Önce ikiye katlıyoruz. Sonra iki geniş ucundan tutup, resimdeki şekli veriyoruz. Tepsiye ağızları içe bakacak şekilde yerleştiriyoruz.
  10. Bu işlemi bütün hamur bitene kadar devam ediyoruz. Ben en büyük boy borcam tepsi kullandım, hamur ölçüm tam geldi.
  11. En son üzerine yumurta sarısı ve sütü çırpıp sürüyoruz, 175 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a