Ana içeriğe atla

Krep Nasıl Yapılır?


  Daha önce krep tarifimin olmadığından bahsetmiştim. Halbuki özellikle pazar günleri kahvaltımızı sıkça süsler kendileri.
  Geçen sene bu zamanlar Bulgaristanlı ziyaretçilerimiz vardı. Ben daha öncesinde onların mutfaklarına dair biraz araştırma yapsam da açıkçası elle tutulur pek de birşeyler bulamamıştım. Üstelik sözkonusu olan küçük kızlardı. Tüm kızlar gibi bunlar da kendi evlerinde yemek seçen, herşeyi yemeyen çocuklar olmaları pekala da mümkündü.
  Başka misafir kabul eden arkadaşlarla olan muhabbetlerimizde, misafir çocukların çoğunun bizim yemeklerimizi yemediği hatta bavullarını cips vs şeylerle doldurup geldiklerini duymuştum.
  Bizimkilerde bavullarını doldurmuşlardı doğru. Fakat ne yalan söyliyeyim her sofraya oturduğumuzda sorun çıkarmadan yediler. Ben öncesinde onlara ne pişireyim diye soruyordum ve bir orta yolu buluyorduk. En çok da kahvaltılarda krebi seviyorlardı, tabi onların deyimiyle pancakeki...
Ben onların daha rahat yemesi için tuzsuz yapıyor muz ve çilekler tabi bir nutellayı mutlaka soframda bulunduruyordum. Şimdi ne zaman krep yapsam, Gabriel ve Velislava aklıma geliyor. Umarım onlar da bizi hatırlıyorlardır.



Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 11 yemek kaşığı dolu dolu un (unu her zamanki gibi kontrollü kullanın)
Bu ölçülerden benim tavamla 8 adet krep çıktı. Krep tavası kullanacaksanız yada daha büyük veya daha küçük tava kullanacaksanız adet miktarı değişebilir. Hatta daha fazla yapmak istiyorsanız, süt miktarını 2 su bardağına çıkartıp biraz da un ekleyerek diğer ölçüleri sabit tutarak da çok güzel krepler hazırlayabilirsiniz. Ben de öyle yapıyorum.

Yapılışı:
  1. Yumurtayı bir kaseye alıp iyice çırpıyorum.
  2. Kaseye su, süt, 1 kaşık sıvıyağ ,tuz ve birkaç kaşık un ekliyorum. Sonra kabartma tozunu  ilave ediyorum ve bir taraftan karıştırıp bir taraftan un ekliyorum. Un miktarını sizin için ölçtüm fakat miktar artınca belirlemek isterseniz boza kıvamı diyebilirim.
  3. Krep tavası yada yapışmaz bir tavayı ısıtıyoruz. Tavanın altının ne çok yanması nede az yanması iyi olmaz, bu nedenle orta ayarda pişirmek krepler için en iyi sonucu verir.
  4.  Tavaya bir kaşık kadar sıvıyağ katıp her yerine sürüyoruz. Sonra bir kepçe krepten alıp tavanın tam ortasına yavaş yavaş döküyoruz. Kepçenin tersiyle krep hamurunu yayabilirsiniz.
  5. Krebin üst kısmı yapışmaz bir hal alınca tersini çeviriyoruz. Arka tarafı da pişince,  kağıt havlu serili tepsiye alabilirsiniz. Afiyet olsun...
Not: Yukarda bahsettiğim gibi tuz ilave etmezseniz, pancake gibi nutella, reçel, muz, çilek vs ile de tüketebilirsiniz. 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...