Ana içeriğe atla

Kiremitte Köfte


Kiremitte köfte yapımı çok basit, ve ortalama 40 dakikada oluyor desem yalan söylemiş olmam.
Daha kolay pişmesi için önce fırınlıyorum köfteleri, sonra tavada kavurduğum domatesli sosla buluşturup toprak kaselerde tekrar fırına atıyorum, en son ise üzerine kaşar dilimleri koyup lezzeti katmerliyorum.
İster içine soğan, biber domates birlikte doğrayın, isterse soğansız yada biber ilavesiz yapın her şekilde nefis oluyor. Benim tavsiyem mutlaka kaşar koymanız yönünde ama her zamanki gibi tercih sizin. Kalın Sağlıcakla...
Malzemeler:

Köftesi için:

  • 500 gram az yağlı dana kıyma (iki kere çekilmiş kullandım)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • bir tutam ince doğranmış maydanoz
  • karabiber, kimyon, pul biber, tuz
Domates sosu için:
  • 4-5 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet kuru soğan (isteğe göre)
  • isteğe göre sivri biber

Yapılışı:
  1. Kıymayı bir kaseye alıp, soğan ve sarımsağı rendeliyoruz. Üzerine diğer malzemeleri ekleyip, iyice yoğuruyoruz. 
  2. Köfteyi vaktiniz varsa 15 dakika kadar buzdolabinda dinlendirin eğer vaktiniz yoksa ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın, ve yağlanmış tepsiye dizin. 6-7 dakika kadar orta dereceli bir ısıda pişirin.
  3. Bu arada domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Soğanları istediğiniz şekilde doğrayıp biraz sıvıyağ ile kavurun. Şeffaflaşan soğanlara domatesleri ve varsa küçük doğranmış sivri biberleri ekleyin, en son sarımsağı da doğrayıp ekleyin ve tuzunu isterseniz baharatını katıp altını kapatın.
  4. Toprak kaselerimizi hafifçe yağlayın (ben tereyağ kullandım). En altına bir kaşık kadar domatesli sos, üzerine köfteler ve keftelerin arasına biber, domates dilimleri koyun. Tekrar domatesli sostan iki kaşık kadar ekleyin. Fırına verip orta ateşte pişirin.
  5. Köfteler pişince üzerine kaşar rendesi yada benim gibi küp küp doğranmış küçük kaşar peynirleri koyabilirsiniz. Kaşarlar eriyince hemen çıkarın ve sıcak servis yapın. Afiyet Olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

LORLU ANNE KURABİYESİ

 Bugün ülkemiz için önemli bir gün. Hayırlısıyla, vatandaşlık görevimizi yerine getireceğiz. Şu parti bu parti meselesi değil, ülkemiz için hangisi hayırlıysa o yada onlar gelsin inşallah diyorum. Rabbim hayırlara vesile etsin.  Bu kurabiyeler, yoğurt yapmak için aldığım süt kesilince, kesilen sütten lor yapmamla meydana geldi.  Eskilerden annelerimizin yaptığına benzettiğim için, anne kurabiyesi de demek istedim ismine. Biraz kıtır oluyor üzerindeki şekerden dolayı. Biz çok severek tükettik umarım sizler de beğenirsiniz. Eskileri yad edelim biraz olmaz mı ? Malzemeler; 2 yumurta (birinin beyazı üzerine) 250 gram tereyağ (oda sıcaklığında) 1 su bardağı toz şeker 1 paket kabartma tozu ( 1 çay kaşığı dolu karbonat kullandım ben daha güzel kızarması için) isteğe göre portakal kabuğu rendesi yada vanilin 1,5 su bardağı tuzsuz lor peyniri aldığı kadar un üzeri için biraz toz şeker Yapılışı; Yumurtanın birinin beyazını ayırırız. Şeker ile yumurtayı şeker eriyinceye kadar çırpar...