Ana içeriğe atla

İmam Sarığı




İmam sarığı tatlısını nette o kadar çok gördüm ki, bende de olmayıversin diye düşünüyordum.
Komşum Hatice bu tatlıyı bir başka komşuda yiyip beğenince, benden istedi yapmamı.
Ben de onu kırmayıp denedim.
İyi ki de denemişim, gerçekten çok güzel bir tarif bu.
İster pasta deyin isterse tatlı her şekilde gerek büyükler gerekse küçükler tarafından tekrar istenecektir. Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler:
(13adet tatlı çıkıyor)

  • 4 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 kaşık kakao
  • 1 su bardağı süt
  • 2 kaşık su
Kreması için:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağından biraz eksik şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 dolu kaşık nişasta
  • 1 dolu kaşık un
  • vanilin
Kenarları için:
  • Hindistancevizi
Üstü için:
  • 80 gram çikolata (bitter yada sütlü olabilir)
  • 3 kaşık krema (tereyağ da olabilir)

Yapılışı:
  1. İşe keki hazırlamakla başlıyoruz. Yumurta ve şekeri iyice çırpıp, içine süt, kakao, su ekliyoruz. Karıştırıyoruz ve un ilave ediyoruz.
  2. Keki yağlı kağıdın üzerine döküp önceden ısıtılmış fırında 160 derecede pişiriyoruz.
  3. Kek pişerken kremayı hazırlıyoruz. Bir tencereye, süt, şeker yumurta sarısı, nişasta, un koyuyoruz. İyice çırpıp ocağa alıyoruz. Pişip kıvam alıncaya kadar başından çekilmeden bir taraftan karıştırarak pişiriyoruz.Ilımaya alıyoruz.
  4. Kek ılınınca, küçük çay bardağı ile yada varsa küçük halka kalıbınızla yuvarlak kesiyoruz. Kek bitene kadar bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Benim tepsim en büyük boy fırın tepsisi idi bu yüzden 26 adet yuvarlak kestim, sizin tepsiniz biraz küçük olursa bu oran daha azalacak fakat kek de biraz daha kabaracaktır.
  5. Ben keki ıslatmadım çünkü tazeydi eğer sizin kekiniz biraz kalın olursa yada aynı tatlıyı hazır kakaolu keklerle yapmak isterseniz kekinizi sütle çok az ıslatabilirsiniz. 
  6. Kekin üzerine biraz kremadan koyuyoruz. Diğer bir yuvarlağı kremanın üzerine koyuyoruz, kenarlarına ise fırça yardımıyla kremadan biraz sürüp hindistancevizine batırıyoruz. Tepsiye alıyoruz. Bütün yuvarlaklar bitene kadar bu işlemi yapmaya devam ediyoruz.
  7. Hazırladığımız kekleri dolaba alıp üzeri için çikolata eritmeye başlıyoruz. Bir tencerenin yada tavanın içine biraz su koyuyoruz, onun içine porselen bir kase koyup çikolatayı parçalayıp içine atıyoruz. Bu kasede üzerine 3 kaşık krema yada tereyağ katıyoruz ve benmarı usulü eritmeye başlıyoruz. 
  8. Eriyen çikolatayı biraz havalandırıp, dolaptan çıkardığımız keklerin tam tepesine ortasına kaşık yardımıyla düzgünce koyuyoruz. Tekrar dolaba alıp soğutuyoruz. Afiyet Olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...