Ana içeriğe atla

Fırında Patatesli Soğanlı Somon ve Bağışlanma Gecesi Regaib


 Bir günde hem ulusal egemenlik bayramımızı, hem de kutlu gece, recebi şerifin ilk perşembesi regaib kandilini kutlayacağız.
 Regaibin anlamı 'bir şeye ulaşmak için meyletmek" demekmiş. Rabbim biz de senden bağışlanmayı ve cennetine girmeyi istiyoruz, bu gecenin yüzü suyu hürmetine duamızı kabul et.
 Recep ayını, şabana onu da ramazana ulaştırıp üç aylarda Allah rızasının kazanmaktır umudumuz. Dualarınıza bizleri de ekleyin olur mu.

 Her zaman balık aldığım balıkçım verdi bu tarifi. Bana "_Somon yağlı bir balık olduğu için, hiç yağ koyma, sıfır yağ ile yap demişti." Ben de o şekilde yaptım. Fakat biraz kurudu sanki somonun kendine yazık etmek istemedim bu yüzden iki kaşık su ve biraz sıvıyağ ilavesi ile patates ve soğanların pişmesini kolaylaştırmak istedim. Cânım balığım kurumadan pişsin diye :)

Malzemeler:

  • 4 dilim somon
  • 2 patates
  • 1 irice soğan
  • bir tutam ince kıyılmış maydanoz
  • karabiber, toz kırmızı biber, pul biber, isteğe göre kekik

Yapılışı:
  1. Patatesleri soyup yuvarlak dilimliyoruz. Soğanı da aynı şekilde yuvarlak dilimliyoruz. Tepsinin altına çok az yağ koyup, üzerine önce patatesleri diziyoruz. Patateslerin üzerine biraz tuz, ve bir tutam baharatlardan gezdiriyoruz. Patateslerin üzerine soğan dilimlerini dizip aynı işlemi soğanlara da uyguluyoruz. Üzerine iki kaşık su gezdirip fırına veriyoruz.
  2. Orta ısıdaki fırında 5  dakika kadar tutuyoruz. Çıkarıp, tepsinin üzerine somon dilimlerini diziyoruz ve üzerine yine tuz ve baharatlardan katıyoruz.  Tekrar fırına veriyoruz.
  3. Pişmesine yakın, ince kıyılmış maydanoz gezdirip bir iki dakika kadar daha bekletiyoruz. Afiyet Olsun...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Krep

Krep Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı un 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz veya şeker Yapılışı; Yumurtayı bir fiske tuzla köpürtün. Süt, yağ ve unu ekleyerek topak kalmayana kadar çırpın. Krep yapacağınız tavaya sadece en başta az miktarda sıvı yağ gezdirin, diğer krepleri pişirirken tavayı tekrar tekrar yağlamaya gerek yok. Isınan tavayı ocaktan alıp hafif eğik tutarak 1