Ana içeriğe atla

3 2 1 Poğaça ve Bloklar Alemi Üzerine


    Bazı bloklar (yada siteler) var, güzel yazılar yazarlar. Arada bir girer (çoğu kez sessizce okur yorum falan yapmadan ) neler yazmış, hayata, günlük olaylara mutfağa dair neler yazmış diye bakarım.
    Bazı bloklar (yada siteler) vardır, güzel yemekler yapıp paylaşırlar. Onların bazılarının yaptıklarını gözüm kapalı yaparım. O yaptıysa mutlaka en doğrusunu en güzelini yapmıştır diye de güvenirim.
    Bazı bloklar(siteler) vardır, onları her ziyaret edişimde, yeni şeyler öğrenir, kendimi geliştiririm.
    Bütün bu bloklar yada sitelerin ortak bir noktası vardır ki, kalbime dokunur. Onların evi gibidir buralar, sanki ben misafirliğe gitmişim de, bir sürü güzelliklerle ayrılmışım gibi hissederim.
     Bazen ise bir tarif verilir, malzemeler bunlar, yapılışı bu, al bu da resmi der gibi hiçbir kelam etme ihtiyacı hissetmeden tarifi verip giderler, hatta gideriz, bazen ben de yaparım malesef.
     İşte o zaman, aradığım o sıcaklığı bulamam. Acaba Leyla bu günlerde neler yapıyor, yada Ayşe sınavını geçmiş mi, yada ne bileyim, Kadriye nereleri gezmiş, neler yemiş içmiş gibi tatlı meraklarım olmaz. 
     Bir zamanlar bloklar alemi daha bir canlı daha bir sıcaktı. Şimdi buralarda yeller esiyor. Varsa yoksa instagram, neyine gerek sözler, kelimeler, cümleler... İşte resimler bunlar yeter. Daha ne olsun.
      Ben biraz eski kafalılardanım. Eskiyi sevmişimdir her daim. Kaplumbağa hızımla, artık ne kadar yetişebilirsem ancak o kadar yazıp paylaşıyorum. Lakin kanımca, kendimden bir tutam sıcaklık, bir tutam biriktirdiğim anılar, bir tutam hayat katıyorum. Takipte kalın Olur mu?

 3 2 1 poğaçasını uzuun zaman önce yaptım. Neden paylaşmadım açıkçası bilmiyorum. Gayet başarılı ve kolay bir tarif bu. Tek kusuru yaptığın gün yenilecek olması yoksa özelliğini kaybediyor. 
 Bu poğaçalar için söyleyebileceğim birkaç şey var. Bunlardan ilki, öncelikle maya işiyle uğraşmadan malzemeleri kat karıştır, çabucak müthiş güzel pudifik şekilli poğaçalarınız oluyor.
 İkincisi ise, içinde 3 paket kabartma tozu barındırdığı için, hamuru nasıl söyleyeyim her zerresi baloncuklu gibi oluyor ve bu hamura şekil vermeyi çok zevkli hale getiriyor.
 Üçüncüsü ise, biraz kıyır biraz yumuşak hepsi birlikte yani deneyin en iyisi siz kendi kelimelerinizle anlatın bir de bu poğaçaları :)

Malzemeler:

  • 3 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı oda sıcaklığında yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 bardak kadar un (aldığı kadar un)
Arası için:

  • 250 gram kadar beyaz peynir ve isteğe göre bir tutam ince kıyılmış maydanoz
Üzeri için:
  • Galeta unu

Yapılışı:

  1. Yoğurt, sıvıyağı bir kaba alıp karıştırın.
  2. Kabartma tozları ve tuzu ekleyin azar azar un eklemeye başlayın, bir taraftan da yoğurun.
  3. Ele yapışmayan bir hamur yoğurun ve üzerini örterek dinlenmeye alın, 15-20 dakika kadar dinlendirin.
  4. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, ortasını açın. İçine peynirli harçtan  koyup ağzını kapatın.
  5. Galeta ununa bulayıp yağlanmış tepsiye dizin. 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet Olsun...



Bu blogdaki popüler yayınlar

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Krep

Krep Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı un 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz veya şeker Yapılışı; Yumurtayı bir fiske tuzla köpürtün. Süt, yağ ve unu ekleyerek topak kalmayana kadar çırpın. Krep yapacağınız tavaya sadece en başta az miktarda sıvı yağ gezdirin, diğer krepleri pişirirken tavayı tekrar tekrar yağlamaya gerek yok. Isınan tavayı ocaktan alıp hafif eğik tutarak 1