Ana içeriğe atla

Elektrik Faturasında Tasarruf Sağlamanın Yolları


​Ailede ısınma, aydınlatma, temizlik, kişisel bakım gibi günlük faaliyetlerin sürdürülmesinde ve tüketiminde, karar verici kişi olarak kadınların önemli bir rolü bulunmakta. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Enerji Verimliliği Derneği'nin, enerji tasarrufu verimliliği sağlanması noktasındaki önemli çalışmalarından olan "Enerji Hanım Projesi" ile özellikle ev içinde kullanılan enerjiden tasarruf edilmesi konusunda bugüne kadar 21 ilde 34 bin kadına ulaşıldı. 

Enerji Hanım'ın verdiği eğitimlerde anlatılanları evlerinde kesin olarak uygulayan kadınlar, elektrik faturalarında 20- 35 TL arasında bir düşüş sağlıyor. Enerji Hanım, proje kapsamında kadınlarla paylaştıkları bilgiler ve elektrik faturalarında tasarruf sağlanabilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili önemli bilgiler verdi.

 

"Bulaşıklarınızı elde yıkamayın, fırında birden fazla yemek pişirin"

Fırın

 • Fırın kapağını sık sık açıp kapatmayın ve kapağı uzun süre açık bırakmayın. 

• Cam ve seramik kaplar kullanın, böylece fırın sıcaklığını 15 derece düşürülebilirsiniz. 

• Pişirme süresinden birkaç dakika önce fırını kapatın, yemeğiniz pişmeye devam eder. 

• Gerekli olmadıkça ön ısıtma yapmayın. 

• Fırında birden fazla yemek pişirin. 

• Tencere ve tava kapaklarını kapatın. 

 

Çamaşır Makinesi 

 • Makineyi doldurun, tam kapasite çalışsın. 

• Ekonomik ve kısa programlar kullanın. 

• Düşük su sıcaklığını tercih edin. 

• Makinenizin bakımlarını düzenli yaptırın. 

• Yukarıdan yüklemeli modeller yerine önden yüklemeli modeller kullanın. 

• Daha az deterjan kullanın. 

• Düşük sıcaklık eşittir uzun ömürlü çamaşır. 

• Kısa programlar hem para hem zaman kazandırır. 

 

Bulaşık Makinesi 

 • Bulaşıklarınızı elde yıkamayın, makine kullanın! 

• Makinayı doldurun tam kapasite çalıştırın. 

• Su girişini sıcak suya bağlayın! 

• Ekonomik devirli düşük sıcaklık programını kullanın, bulaşıklarınız temiz olacaktır! 

• Bulaşıklar için en verimli yıkama sıcaklığı 50 derecedir. 

• Filtre ve tahliye kısımlarını temizlemeyi unutmayın! 

 

Buzdolabı 

 • Buzluk ve soğutma sıcaklıklarını doğru ayarlayın 

• Soğutma bölüm sıcaklığı 4-5 derece, dondurucu bölüm sıcaklığı -20 -18 derece olmalı.

• Buzdolabını diğer beyaz eşyalara yakın yerleştirmeyin. 

• Güneş alacak yerlerden uzağa yerleştirin. Bu yüzde 25 tasarruf sağlar.

• İçini mümkün olduğu kadar dolu ve düzgün yerleştirin. 

• Buzdolabın kapısını sık sık açıp kapamayın. 

• Yemekleri soğuduktan sonra buzdolabına koyun. 

• Düzenli olarak bakım yaptırıp temizleyin. 

• İhtiyaç duyulan büyüklükte bir soğutucu seçin. 

• Derin dondurucusu üstte veya altta olan modeller seçin. 

 

Televizyon 

 • Televizyonu kumandadan değil düğmesinden kapatın.

• Televizyonun sesini kısık tutun. 

 

"Elektrik süpürgesinin torbasını sık sık boşaltın! "

 

Klima 

 • Elektronik termostatlı klima kullanın. 

• Kontrollü olarak gerektiği zaman kullanın. 

• Temizlik ve bakımını düzenli yapın. 

• Dış ünitesini korunaklı bir yere yerleştirin. 

• Klimanız doğrudan güneş ışığı almasın

• Mekâna uygun düşük kapasiteli modeller tercih edin!

 

Elektrikli Su Isıtıcısı

 • Cihazı kullanmadığınız zamanlarda fişini prizden çekin! 

• Oluşan kireç ve tortuları sık sık temizleyin! 

• Cihazınızı filtreyle kullanın! 

• İhtiyacınız kadar su ısıtın! 

 

Ütü 

• Buhar ayarı ve buhar kapasitesi yüksek model seçin. 

• Isı ayarlı olması önemli.

• Çamaşırlarınızı nemli olarak ütüleyin. 

• Taban malzemesi çizilmeyen kaplama olsun. 

• Kendi kendine kireç tabakasını temizleyebilsin. 

 

Elektrik Süpürgesi

 • Torbasını sık sık boşaltın! 

• Eskimiş fırçaları yenileyin! 

• Torbalı yerine su hazneli süpürgeleri tercih edin. 

• Motor, fırça ve boru bölümünü temizlemeyi unutmayın! 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Islak Kurabiye - Browni Kurabiye

Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur. Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi. Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun... Malzemeler; 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı pudra şekeri 1 yumurta 50 gram kakao (3 yemek kaşığı) 1/2 paket kabartma tozu 1 çay bardağı sıvıyağ 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın) Islatmak için; 1,5 su bardağı süt 1/2 su bardağı şeker Yapılışı; Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma ...

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Krep

Krep Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı süt 1 su bardağı un 1 yemek kaşığı sıvı yağ Tuz veya şeker Yapılışı; Yumurtayı bir fiske tuzla köpürtün. Süt, yağ ve unu ekleyerek topak kalmayana kadar çırpın. Krep yapacağınız tavaya sadece en başta az miktarda sıvı yağ gezdirin, diğer krepleri pişirirken tavayı tekrar tekrar yağlamaya gerek yok. Isınan tavayı ocaktan alıp hafif eğik tutarak 1