Ana içeriğe atla

Elektrik Faturasında Tasarruf Sağlamanın Yolları


​Ailede ısınma, aydınlatma, temizlik, kişisel bakım gibi günlük faaliyetlerin sürdürülmesinde ve tüketiminde, karar verici kişi olarak kadınların önemli bir rolü bulunmakta. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Enerji Verimliliği Derneği'nin, enerji tasarrufu verimliliği sağlanması noktasındaki önemli çalışmalarından olan "Enerji Hanım Projesi" ile özellikle ev içinde kullanılan enerjiden tasarruf edilmesi konusunda bugüne kadar 21 ilde 34 bin kadına ulaşıldı. 

Enerji Hanım'ın verdiği eğitimlerde anlatılanları evlerinde kesin olarak uygulayan kadınlar, elektrik faturalarında 20- 35 TL arasında bir düşüş sağlıyor. Enerji Hanım, proje kapsamında kadınlarla paylaştıkları bilgiler ve elektrik faturalarında tasarruf sağlanabilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili önemli bilgiler verdi.

 

"Bulaşıklarınızı elde yıkamayın, fırında birden fazla yemek pişirin"

Fırın

 • Fırın kapağını sık sık açıp kapatmayın ve kapağı uzun süre açık bırakmayın. 

• Cam ve seramik kaplar kullanın, böylece fırın sıcaklığını 15 derece düşürülebilirsiniz. 

• Pişirme süresinden birkaç dakika önce fırını kapatın, yemeğiniz pişmeye devam eder. 

• Gerekli olmadıkça ön ısıtma yapmayın. 

• Fırında birden fazla yemek pişirin. 

• Tencere ve tava kapaklarını kapatın. 

 

Çamaşır Makinesi 

 • Makineyi doldurun, tam kapasite çalışsın. 

• Ekonomik ve kısa programlar kullanın. 

• Düşük su sıcaklığını tercih edin. 

• Makinenizin bakımlarını düzenli yaptırın. 

• Yukarıdan yüklemeli modeller yerine önden yüklemeli modeller kullanın. 

• Daha az deterjan kullanın. 

• Düşük sıcaklık eşittir uzun ömürlü çamaşır. 

• Kısa programlar hem para hem zaman kazandırır. 

 

Bulaşık Makinesi 

 • Bulaşıklarınızı elde yıkamayın, makine kullanın! 

• Makinayı doldurun tam kapasite çalıştırın. 

• Su girişini sıcak suya bağlayın! 

• Ekonomik devirli düşük sıcaklık programını kullanın, bulaşıklarınız temiz olacaktır! 

• Bulaşıklar için en verimli yıkama sıcaklığı 50 derecedir. 

• Filtre ve tahliye kısımlarını temizlemeyi unutmayın! 

 

Buzdolabı 

 • Buzluk ve soğutma sıcaklıklarını doğru ayarlayın 

• Soğutma bölüm sıcaklığı 4-5 derece, dondurucu bölüm sıcaklığı -20 -18 derece olmalı.

• Buzdolabını diğer beyaz eşyalara yakın yerleştirmeyin. 

• Güneş alacak yerlerden uzağa yerleştirin. Bu yüzde 25 tasarruf sağlar.

• İçini mümkün olduğu kadar dolu ve düzgün yerleştirin. 

• Buzdolabın kapısını sık sık açıp kapamayın. 

• Yemekleri soğuduktan sonra buzdolabına koyun. 

• Düzenli olarak bakım yaptırıp temizleyin. 

• İhtiyaç duyulan büyüklükte bir soğutucu seçin. 

• Derin dondurucusu üstte veya altta olan modeller seçin. 

 

Televizyon 

 • Televizyonu kumandadan değil düğmesinden kapatın.

• Televizyonun sesini kısık tutun. 

 

"Elektrik süpürgesinin torbasını sık sık boşaltın! "

 

Klima 

 • Elektronik termostatlı klima kullanın. 

• Kontrollü olarak gerektiği zaman kullanın. 

• Temizlik ve bakımını düzenli yapın. 

• Dış ünitesini korunaklı bir yere yerleştirin. 

• Klimanız doğrudan güneş ışığı almasın

• Mekâna uygun düşük kapasiteli modeller tercih edin!

 

Elektrikli Su Isıtıcısı

 • Cihazı kullanmadığınız zamanlarda fişini prizden çekin! 

• Oluşan kireç ve tortuları sık sık temizleyin! 

• Cihazınızı filtreyle kullanın! 

• İhtiyacınız kadar su ısıtın! 

 

Ütü 

• Buhar ayarı ve buhar kapasitesi yüksek model seçin. 

• Isı ayarlı olması önemli.

• Çamaşırlarınızı nemli olarak ütüleyin. 

• Taban malzemesi çizilmeyen kaplama olsun. 

• Kendi kendine kireç tabakasını temizleyebilsin. 

 

Elektrik Süpürgesi

 • Torbasını sık sık boşaltın! 

• Eskimiş fırçaları yenileyin! 

• Torbalı yerine su hazneli süpürgeleri tercih edin. 

• Motor, fırça ve boru bölümünü temizlemeyi unutmayın! 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kabak sütlüsü tarifi (Rize)

Rize ilimizn kabak sütlüsü tarifi yöresel lezzetlerden olan kabak sütlüsü Rize ilimize ait bir tatlı türü. İşte kabak sütlüsü tarifi... Kabak Sütlüsü - Rize Malzemeler: 1 kg balkabağı 2 kg süt 1 su bardağı şeker 1 tatlı kaşığı un 1 paket vanilya Y apılışı : Kabakları soyup , küçük küçük doğruyoruz ve düdüklü tencerede bir bardak sui lave ederek pişiriyoruz… (15 dk) sonrasında kabakları süzüyoruz pişince süt ile mikserle çırpıyoruz… tekrar bunu kıvam Alana kadar ocakta 35 dakika pişiriyoruz pişmesi bitmeden son 15 dakikada şekeri ekliyoruz… bir süre daha pişirip borcamlara alıyoruz… Startv

Kolay yağlama tarifi (Kayseri)

Kayseri yöremize ait bir yemek çeşidi  Kayseri yöremize ait yağlama yı bir de böyle deneyin. Hem çok pratik ve hızlı, hem de çok lezzetli! Malzemeler 1 paket lavaş 1/2 çay bardağı sıvı yağ 300 gr kıyma 2 adet kuru soğan 2 diş sarımsak 3 adet domates 1 yemek kaşığı salça 1/2 çay bardağı su 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Yapılışı Kıymayı renk değiştirene kadar kavurun, soğanları ve sarımsakları ekleyip 5 dakika pişirin. Domates, salça, su, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Domatesler pişip kaybolana kadar pişirin. Lavaşları ısıtın. Bir kat lavaş üzerine pişirdiğiniz kıymalı harçtan her tarafına gelecek şekilde yayın. Üzerine tekrar lavaş serin ve tekrar kıymalı harç koyun. Malzemeniz bitene kadar bu işlemi yapın. En üstte kıymalı harç olmalı. Üçgen dilimler halinde keserek süzme yoğurt ve kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Portakallı Islak Kek - Muffin

Merhabalar yeniden, Keklerimizi pazar günü yapıp yedik. Portakal mevsimi gelmişken bundan bolca faydalanmayı bir borç bilircesine, her yerde kullanıyorum. Salatalara limon suyunun yanında portakal suyu da ekliyorum mesela, yada kabuğunu sütlü tatlılarıma mutlaka ilave ediyorum. Bu kez hem  kabuğunu kekin içine hem de kekin üzerine pişirmeden portakal suyu - su ve şeker üçlüsü ile ıslatmayı tercih ettim. Sonuç olarak kekler yumuşacık bol portakal kokulu ve nefis oldular. Evimizin minik misafirleri de beğendiklerini söylediklerine göre lezzeti onaylandı.  Kapalı Ankara havasında ancak bu görüntüleri alabildim. Bazen gerçekte çok daha güzel olan şeyler resimde olduğundan daha vasat çıkar ya işte, bu kekler de inanın daha canlı daha cıvıl cıvıldı.  Üzerindeki şeker hamurlu çiçekleri İzgi ve Bengi ile beraber yaptık. Oyun hamuru ile oynar gibi uğraştık didindik en sonunda birazcık başardık sanki :)  Malzemeler; 2 yumurta 1 su bardağı şeker 1 küçük çay bardağı sıvıyağ 1 kü...