1- Yoğurt yayıkta yayılır, yağı alınır ve ayran yapılır.
2- Ayran büyük bir kazan içerisinde odun ateşinin üzerine konur.
3- Kazanın içine yarma ve un katılıp koyu hale gelinceye kadar karıştıra karıştıra pişirilir ve TARHANA halini alır.
4- Kazan ocaktan indirilir TARHANA soğumaya alınır.
5- Tarhana soğumadan önce sıcak sıcak yensin diye üzerine yayıktan alınan sadeyağ (tereyağ) konularak bütün komşulara dağıtılır.
6- Soğutulan tarhana analarımızın ellerinde el büyüklüğünde şekil verilerek daha önceden evlerin damlarında hazırlanan meşe yaprağı veya kamıştan oluşturulan sergiler üzerine serilir.
7- Damlara cergeler kurulur, kuruyan tahranayı mal melal, kuş kurt, kedi köpek, telef etmesin diye başında beklenir. Geceleri üzeri örtülür ama yine serginin başında yatılır.
8- Tarhana bu sergiler üzerinde kıtır kıtır kurutulur.
9- Kurutulan tarhana yoksul Anadolu insanının kış döneminde en önemli yiyeceklerinden biridir. 10- Tarhananın çorbası ve tarhana kavurması dediğimiz yemeği yapılır.
11- Kurutulan tarhanalar önce ıslatılır yumuşadıktan sonra çorba yapılır.
12- Tarhana kavurması dediğimiz yemeğide: kurutulan tarhanalar önce ıslatılır sonra yağda kavrulan bol soğanla birlikte karıştırılarak susuz yemeği yapılır.
AFİYET VE ŞİFA OLSUN
2- Ayran büyük bir kazan içerisinde odun ateşinin üzerine konur.
3- Kazanın içine yarma ve un katılıp koyu hale gelinceye kadar karıştıra karıştıra pişirilir ve TARHANA halini alır.
4- Kazan ocaktan indirilir TARHANA soğumaya alınır.
5- Tarhana soğumadan önce sıcak sıcak yensin diye üzerine yayıktan alınan sadeyağ (tereyağ) konularak bütün komşulara dağıtılır.
6- Soğutulan tarhana analarımızın ellerinde el büyüklüğünde şekil verilerek daha önceden evlerin damlarında hazırlanan meşe yaprağı veya kamıştan oluşturulan sergiler üzerine serilir.
7- Damlara cergeler kurulur, kuruyan tahranayı mal melal, kuş kurt, kedi köpek, telef etmesin diye başında beklenir. Geceleri üzeri örtülür ama yine serginin başında yatılır.
8- Tarhana bu sergiler üzerinde kıtır kıtır kurutulur.
9- Kurutulan tarhana yoksul Anadolu insanının kış döneminde en önemli yiyeceklerinden biridir. 10- Tarhananın çorbası ve tarhana kavurması dediğimiz yemeği yapılır.
11- Kurutulan tarhanalar önce ıslatılır yumuşadıktan sonra çorba yapılır.
12- Tarhana kavurması dediğimiz yemeğide: kurutulan tarhanalar önce ıslatılır sonra yağda kavrulan bol soğanla birlikte karıştırılarak susuz yemeği yapılır.
AFİYET VE ŞİFA OLSUN