Ana içeriğe atla

TARHANA VE YAPILIŞI

1- Yoğurt yayıkta yayılır, yağı alınır ve ayran yapılır.
2- Ayran büyük bir kazan içerisinde odun ateşinin üzerine konur.
3- Kazanın içine yarma ve un katılıp koyu hale gelinceye kadar karıştıra karıştıra pişirilir ve TARHANA halini alır.
4- Kazan ocaktan indirilir TARHANA soğumaya alınır.
5- Tarhana soğumadan önce sıcak sıcak yensin diye üzerine yayıktan alınan sadeyağ (tereyağ) konularak bütün komşulara dağıtılır.
6- Soğutulan tarhana analarımızın ellerinde el büyüklüğünde şekil verilerek daha önceden evlerin damlarında hazırlanan meşe yaprağı veya kamıştan oluşturulan sergiler üzerine serilir.
7- Damlara cergeler kurulur, kuruyan tahranayı mal melal, kuş kurt, kedi köpek, telef etmesin diye başında beklenir. Geceleri üzeri örtülür ama yine serginin başında yatılır.
8- Tarhana bu sergiler üzerinde kıtır kıtır kurutulur.
9- Kurutulan tarhana yoksul Anadolu insanının kış döneminde en önemli yiyeceklerinden biridir. 10- Tarhananın çorbası ve tarhana kavurması dediğimiz yemeği yapılır.
11- Kurutulan tarhanalar önce ıslatılır yumuşadıktan sonra çorba yapılır.
12- Tarhana kavurması dediğimiz yemeğide: kurutulan tarhanalar önce ıslatılır sonra yağda kavrulan bol soğanla birlikte karıştırılarak susuz yemeği yapılır.

AFİYET VE ŞİFA OLSUN

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a