Ana içeriğe atla

Piruhi - Bilecik Yöresel Yemeği

Piruhi - Bilecik Yöresel Yemeği
MALZEMELER:

Hamur Malzemeleri:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı soda 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
İçi: 
  • 3 yemek kaşığı tereyağ 
  • 3 orta boy soğan
  • 250 gr kıyma 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay karışı karabiber

Üst Sosu: 
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 kase yoğurt
  • 2-3 sarımsak
Hazırlanışı: 
  • Hamur malzemeleriyle pürüzsüz, yumuşak bir hamur yapıp dinlendirilir.
  • 4 bezeye ayrılıp her bir beze yufka ineliğinde kesilip, 4'er cm lik karelere kesilir.
  • Bir tavada tereyağı eritilir, ince kıyılmış soğanlar eklenip kavrulur.
  • Kıyma eklenip iyice kavrulur, baharatları eklenip ocaktan alınır.
  • Hazırlanan kıymalı iç kare kesilmiş hamurlara pay edilir.
  • Hamur muska şeklinde kapatılıp tepsiye dizilir.
  • Tencerede su kaynatılır ve tuz eklenir.
  • Piruhiler eklenip 10 dk kadar haşlanır.
  • Sonra sahana yerleştirilir.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağ gezdirilip servis edilir.
Tarifin Özellikleri: 
  • Osmanlı mutfağına ait bir hamur iş çeşididir. Değişik iç harçlarla da yapılabilinmektedir.
  • Haşlanarak pişirilen hamurlara örnektir.
  • Tahıllı bir yemek çeşidi olduğu için karbonhidrat açısından zengindir.
  • Porsiyon adedi 10 kişiliktir.
  • Dikkat edilmesi gereken üzerine konulan yoğurt hamur biraz ılındıktan sonra konulmalıdır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elmalı Kafes Kurabiye

Mutlu haftalar sevgili dostlar, Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın. Malzemeler; 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ 3 yemek kaşığı yoğurt 1/3 su bardağı sıvıyağ 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilin aldığı kadar un İç harcı için 5 adet elma 1 türk kahvesi fincanı ceviz 1 çay kaşığı tarçın 2 yemek kaşığı şeker üzeri için; pudra şekeri Yapılışı; Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın) Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir) Hamurdan

En Kolay Crumble

En Kolay Crumble  Malzemeler; 2 adet orta boy şeftali 5 - 10 adet kırmızı erik 1 paket fındıklı bisküvi Servis için dondurma Yapılışı; Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.  Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Mısırunlu Poğaça

 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.  Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :( Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var. Malzemeler; 1 sb mısırunu 100 gram oda sıcaklığında tereyağ 2 yemek kaşığı ceviz içi 1 yemek kaşığı mısırnişastası 1 küçük çay bardağı yoğurt 2 yumurta 1 çay bardağı sıvıyağ 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir) 1 paket kabartma tozu bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış) 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir  2 su bardağı un Yapılışı; Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine a