Mantarlı Soğanlı Börek |
Hamura Sürmek İçin:
- 2 Çorba K. Tereyağı
İç Harcı İçin:
- 1 Paket Şitaki Mantarı
- 2 Soğan
- Sıvıyağ
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
Üzeri İçin:
- 1 Yumurta Sarısı
Hazırlanışı
Soğan ve mantarları doğruyoruz. Sıvıyağla birlikte önce soğanları kavurup ardından mantarları ekliyoruz.
Tuz, karabiber ve kekik ekleyip soteledikten sonra altını kapatıp ılımaya bırakıyoruz. Hamuru için, unu geniş bir kabın içine alıp kuru maya ile karıştırıyoruz.
Ortasını açıp sıvıyağ, yumurta, yoğurt, tuz ve biraz su koyuyoruz. Önce sıvıları karıştırıp yavaş yavaş unla karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz.
Mayalanması için dinlendiriyoruz. Hamuru 6 bezeye bölüyoruz. Tereyağını eritiyoruz.
Her bir parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp tereyağ sürüyoruz. Hamurları üst üste koyuyoruz. En üstteki hamura yağ sürmüyoruz.
Yağı çekmesini için 10 dakika dinlendiriyoruz. Dinlendikten sonra hamuru bütün olarak büyük bir şekilde açıyoruz. Hamuru 6 ya da 7 ye bölüyoruz.
Geniş kısımlara iç harçtan koyup sarıyoruz. Yağlanmış tepsiye börekleri dizip üzerine yumruta sarısı sürüyoruz.
Biraz daha mayalandırıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.